Regionální vydavatelství Starý most má na kontě stou vydanou knihu. Jde o 100 zajímavostí ze starých Brd, publikaci, která zapadá do čtenářsky oblíbené řady knih 100 zajímavostí ze Staré Plzně a 100 zajímavostí ze staré Šumavy.

„Kniha ve stovce krátkých kapitol popisuje osudy rodáků, historické události nebo středověké památky, některá témata jsou věnovaná také brdským řemeslům či lesnictví," uvedl jeden z autorů Jan Hajšman.

Stou knihu se plzeňskému vydavatelství podařilo vydat sedmnáct let od svého založení v roce 1999. „Tehdy jsme vydali naši první knihu, která se jmenovala Plzeň 1880 – 1935 a byly v ní historické fotografie západočeské metropole. Do té doby jsme neměli s vydáváním knih žádné zkušenosti a o to víc nás překvapilo, jaký měla kniha úspěch. Lidem se líbila a výborně se prodávala. Rozhodli jsme se proto, že připravíme pokračování, takže vznikla Plzeň 1935 – 1965 a poté ještě Plzeň 1965 – 2000," popisuje začátky jeden ze spolumajitelů vydavatelství Zdeněk Hůrka. Kromě Plzně se vydavatelství v dalších letech zaměřilo také na Šumavu či Brdy.

Vedle již zmíněné sté knihy vydal Starý most v nedávné době též publikace 100 zajímavostí z Plzně před rokem 1989 nebo průvodce Baroko v Plzeňském kraji.

„Do konce roku seznámíme čtenáře ještě se třemi knihami, bude to Tajemství šumavských vod II, Městský obvod Plzeň 3 dříve a nyní a průvodce Plzeň pro rodiče s dětmi," vyjmenoval Hůrka.