ČSSD to slíbila v předvolebním boji před minulými komunálními volbami, jenže po nich uzavřela koalici s ODS, a od té doby téma kašny usnulo. Právě ODS totiž kašny na náměstí prosadila.

„Ať lidé řeknou, jestli je tam chtějí nebo zda by neměly stát na jiném místě ve městě," prohlásila před volbami Eva Herinková, lídr kandidátky ČSSD v Plzni před dvěma lety. Dodala tehdy, že sama si je dovede představit například v některém z parků či atrií veřejné budovy. Referendum, které ČSSD zmínila ve svém tehdejším volebním programu, mělo směřovat do současné doby. „Chceme, aby se uskutečnilo v rámci některých příštích voleb," dodala Herinková s tím, že ´nejbližší volby budou až v roce 2012, a to do krajského zastupitelstva.´

Nyní plzeňský šéf ČSSD Martin Zrzavecký tvrdí, že slib nezapomněli, komplikuje ho ale ODS. „Budeme bojovat, necouváme. Bude další příležitost a může to být spojeno s komunálními volbami v roce 2014," uvedl Zrzavecký.

Šéf klubu zastupitelů za ODS Robert Houdek včera popřel, že by ČSSD aktuálně žádala o projednání případného referenda ke kašnám. „Je to už relativně dlouhá doba, kdy o tom mluvili. Každopádně v koaliční smlouvě nic takového není," prohlásil Houdek. Referendum ke kašnám nepovažuje v současné době za vážný požadavek ČSSD. „Měnit něco, co už stojí a funguje, je špatné. Pokud chce někdo něco měnit, tak dřív," podotkl Houdek.

Jenže referendum ke stavbě, která má teprve vyrůst, koalice rovněž nepodpořila. A to i přesto, že ČSSD i na městské i celostátní úrovni obecně propaguje svou podporu přímé demokracii a referenda. Zastupitelstvo, kde má koalice většinu (28 hlasů ze 47), odmítlo vyhlásit referendum proti stavbě obřího Corsa.

Jím se chtělo pokusit více než 15 tisíc Plzeňanů zastavit tuto stavbu v centru města. Zastupitelé je nepodpořili, přestože návrh aktivistů měl dostatek podpisů a žádné chyby, které by vyhlášení zabrzdilo. Aktivisté se proto chystají podat žalobu k soudu, který o referendu rozhodne. Je však jisté, že v termínu krajských voleb se nestihne.

Zastupitelé odmítli referendum vyhlásit zejména proto, že radnice spočetla prostřednictvím ekonomického náměstka Martina Zrzaveckého, že náhrady za pozemky v dotčeném území a náhrada škody za ušlý zisk by mohly přesáhnout až pět miliard korun. A také tím, že nelze rozhodovat všelidovým hlasováním o soukromém majetku.

Většina opozice nevyhlášení referenda kritizuje. „Slíbili referendum ke kašnám, které už na náměstí stojí, a přitom nepodpořili referendum, které může něco změnit. To je nepochopitelné," řekl Ondřej Ženíšek (TOP 09).