Recesistický běh pořádala Plovárna Hradiště již potřetí. „Běháme pravidelně v únoru za jakéhokoli počasí. Každý závodník musí mít na noze přidělanou aspoň jednu lyži, to je podmínka. Lyže byly letos hodně symbolické, protože není žádný sníh. Běh se tedy uskutečnil na trávě," popsal jeden z organizátorů, provozní David Šlesinger. Závodu se zúčastnil i on sám a aby dostál duchu soutěže, běžel v pruhovaných plavkách.

„Původně jsme závod pořádali jako pijatlon, ale nakonec jsme z toho udělali biatlon. Ne všichni totiž byli schopni to absolvovat," řekl Šlesinger.
Na čtyřsetmetrové dráze, kterou účastníci zdolávali hned dvakrát, čekala střelba ze vzduchovky na nafukovací balonky, jíž si mohl závodník vylepšit čas, a vypití panáka kořalky. „Měli jsme ale připravenou i záložní variantu pro ty, kterým se do panáka nechtělo. Místo panáka si mohli dát slanečka," řekl Šlesinger. Netřeba zdůrazňovat, že panáky vedly na celé čáře.

Závod byl rozdělen do dvou kategorií, na muže a ženy. Mužů se zúčastnilo osm, ženy byly čtyři. Na vítězku čekal divočák, nejrychlejší muž zase vyhrál sud piva.

Ceny, které svět neviděl

„V pozvánce bylo, že budeme soutěžit o ceny, které svět neviděl, takže jsem tušila nějakou srandu. A co s výhrou udělám? Asi to maso zpracujeme v místní kuchyni a pak s kamarády sníme," nechala se slyšet vítězka ženské kategorie Lenka Hausnerová, která v Hradišti žije. Kostým pro letošní ročník prý vymyslela na poslední chvíli. „Závodila jsem jako invalida. Místo hůlek jsem tedy měla francouzské hole, byla jsem omotaná obinadly a na krku jsem měla límec. Člověku totiž nesmí chybět odhodlání," zasmála se po závodě Hausnerová, která se recesistického běhu zúčastnila podruhé.

Běh před rokem absolvoval i Vlastimil Petříček. Prvenství z druhého ročníku však letos neobhájil. „Byl jsem totiž za hlemýždě, takže jsem logicky nemohl být nejrychlejší. Zato jsem však vyhrál soutěž o nejlepší kostým," pochlubil se Petříček. Za své prvenství byl odměněn lístky do francouzského cirkusu.

V Hradišti bude živo i příští týden. V sobotu jednadvacátého se zde koná hasičský bál.