V severoplzeňském historickém městečku Rabštejn nad Střelou je od včerejška nové turistické lákadlo, které ale bude kromě přespolních sloužit také místním. Muzeum Rabštejn ve zrekonstruovaném domě na náměstí má za sebou slavnostní otevření, fungovat začne 1. února.

Domu sice ještě schází zadní fasáda, terasy nejsou úplně hotové a také několik vitrín čeká na exponáty, nicméně k tomu by novince měli pomoci návštěvníci – výtěžek ze vstupného a z pořádaných akcí se do muzea vrátí a pomůže mu s dovybavováním.

Muzeum Rabštejn
• sídlí v domě čp. 10 na náměstí
• otevřeno bude od 1. února
• fungovat bude šest dní v týdnu od úterý do neděle od 10 do 15 hodin
• bude všechny prostory kromě klasických i skupinových prohlídek po objednání nabízet také k pronájmu pro společenské, kulturní i firemní akce
• má web muzeum-rabstejn.cz 

„Muzeum je věnováno zdejší přírodě a historii. To je jediné téma, které Rabštejnem hýbe. Návštěvníci uvidí rostliny, které v Rabštejně a okolí rostou, živočichy, kteří tu žijí, a seznámí se s jeho dějinami," řekl jednatel Nadačního fondu Muzeum Rabštejn nad Střelou Robert Terrich.

Expozicím patří první a druhé patro, v němž jsou myslivecké trofeje, vycpaniny, textové a fotografické panely věnované rabštejnské historii i flóře, dále místnost s hmyzem nebo historickými mapami, jimž ale zatím chybějí popisky. V přízemí domu je vstup na vyhlídkovou terasu nad údolím Střely, společenský sál a také nejzachovalejší část domu – barokní místnost a gotický sklep.

„Dům stojí na gotických základech, je to stavba, která tady byla už při vzniku města kolem roku 1350. Několikrát sice vyhořel, ale sklep zůstal," pokračuje Robert Terrich s tím, že pamětihodnosti, které stály za zachování, muzeum zachovalo. Například nová omítka na stěně v jedné z místností odhaluje původní dřevěný trám černé kuchyně. „A v dřevěném schodišti je jeden schod z roku 1560," dodává Terrich.

Rekonstrukce domu vyšla na 40 milionů korun, z toho 22 milionů získal fond jako dotaci Plzeňského kraje, zbytek sehnal z vlastních zdrojů.

Jak vypadal dům čp. 10 před čtyřicetimilionovou rekonstrukcí, můžete vidět například ve filmu Cesta z města Tomáše Vorla. Budova se pro jeho účely stala hostincem

Otevřeno bude šest dní v týdnu od 10 do 15 hodin. Na kulturních akcích chce muzeum spolupracovat se spolkem Postřelí, který hned v sousedním domě provozuje infocentrum Info Café Četnická stanice. Předseda spolku Ondřej Fábera vidí v muzeu velké oživení města. „Těšíme se, že muzeum bude nejen centrem dění, ale i velkým lákadlem, které sem přivede další lidi. I když samozřejmě nechceme být jen turistickým centrem, ale chceme, aby se tu také dobře bydlelo. Ale i k tomuto cíli by muzeum mohlo přispět," míní Fábera.

V přínos pro cestovní ruch doufá také starosta Manětína, pod který Rabštejn spadá, Josef Gilbert Matuška. Náměstek hejtmana Ivo Grüner zase muzeum bere jako další zajímavý bod na hranici našeho a Karlovarského kraje, kterou se Krajský úřad snaží stále zatraktivňovat. „V letošním roce v této oblasti chystáme opravu silnice z Manětína do Stvolnů," slíbil náměstek Grüner.