Talentovaní studenti na soutěži ukázali například laserovou harfu, qaudroletadlo, 3D tiskárnu, robotickou sekačku, pojízdnou nabíječku nebo roboticky ovládanou šachovou partii. Nejlepší nápady ocenil hejtman Plzeňského kraje (PK) , jenž akci už třetím rokem vyhlašuje.

Vůbec poprvé na Technickou olympiádu PK zavítaly tři týmy ze Střední průmyslové školy dopravní. Roman Šuser a Jakub Polívka se pustili do výroby neviditelného průzkumného vozidla. „Chtěli jsme vytvořit něco užitečného, co by se mohlo použít ve více odvětvích. Naše vozidlo může posloužit při monitorování oblastí postižených přírodní katastrofou, v zemích zasažených válkou nebo se dá použít pro vojenské účely," řekl autor, student třetího ročníku oboru automechanik Roman. Model je laicky řečeno složen ze čtyřkolky opatřené kamerou. Původně mělo vozidlo, které volbou materiálu dobře splyne s okolím, ještě další snímací zařízení vpředu, nicméně to museli mladí konstruktéři nakonec odstranit.

A s čím měli středoškoláci při výrobě, jež jim zabrala zhruba 85 hodin, největší problém? „Trochu jsme bojovali 
s umístěním elektroniky, ale nakonec se nám to povedlo," doplnil Roman. O zdařilosti výsledku svědčí i to, že dvojice získala od poroty za svůj nápad i jeho provedení věcnou cenu. Skvělé ohodnocení obdrželi i Kristián Treml, Dominik Racek, Jakub Fišer 
a Jan Sopper za samozhášivý automobilový havarijní systém.

Také další skupina, Jiří Žmiják, Lukáš Toman a Tomáš Vobruba, se zaměřila na záchranu a pomoc druhým. Zhotovili tzv. rescue dron, což by v reálu byla kombinace sanitky a leteckého transportéru. „Když je někde nepřístupný terén, sanitka se tam těžko dostane. Ani vrtulník ale nemůže všude. Tohle spojení nám přijde jako ideální řešení," vysvětlil Tomáš.