Ačkoliv ŘSD výměny oken v místech, kde hluk překračuje limity, provádí, rodina neuspěla. „Dozvěděli jsme se, že silnice není frekventovaná a výměna oken nepřipadá v úvahu," říká Soňa Králová.

„V oknech se třásly tabulky, špatně se usínalo a televizi jsme museli mít zesílenou, abychom vůbec něco slyšeli," popisuje žena.

Jelikož se zdálo, že se rodina tichých oken nedočká, rozhodli se Královi vyměnit je na vlastní pěst. „Dohromady nás všechna vyšla asi na šedesát tisíc korun. Nebyli jsme jediní, kdo se tak rozhodl. Jenže v letošním roce začalo ŘSD okna nabízet a vyměňovat sousedům," pokračuje Soňa Králová s tím, že plzeňské ředitelství oslovila znovu. „Zajímalo mě, jestli máme nárok alespoň na nějakou finanční kompenzaci. Za vlastní peníze jsme si nechali udělat něco, co teď jiní dostávají," dodává.

Podle náměstka ředitele plzeňského ŘSD Michala Syřínka Královi nárok na náhradu – ani částečnou – nemají.

ŘSD hlučnost ve Vysoké Libyni měřilo vloni, kdy Královi a další už nová okna měli. V takovém případě tedy neměli silničáři důvod uvažovat, jestli by nová okna nepotřebovali i ti, kteří je už osadili.

„Měření v obci Vysoká Libyně proběhlo na podzim 2012. Bylo hodnoceno 29 objektů a z nich 18 navrženo na 'individuální protihluková opatření'. Letos v březnu jsme kontaktovali jejich majitele. Patnáct nám udělilo souhlas a tři s výměnou oken nesouhlasili," uvedl Syřínek.

Pohled na některé libyňské domy, které se plastových oken dočkaly, může být zvláštní. Například jeden z nich není trvale obýván, a přesto na něm teď doslova svítí plastové rámy.

Hluk ŘSD monitoruje postupně. „Na silnici I/27 jsou na příští rok v plánu Kralovice, kde nyní probíhají měření a výpočty. A v Plzni pokračujeme na Klatovské v úseku Plachého – Hálkova," dodal Syřínek.

Soňa Králová říká, že by měli zájem alespoň o to, aby ŘSD v jejich domě nechalo provést kontrolní měření hlučnosti, když už nic jiného.

Měření si podle Syřínka může objednat úplně kdokoliv. Ovšem opět na vlastní náklady.