„Kryt máme na seznamu již dlouhou dobu, ale pro jeho menší kapacitu jsme si ho nechávali na příležitost, kdy připravíme trochu komornější 'Peču'," říká Lucie Filipová ze spolku K světu, který plzeňské PechaKuchy organizuje. Tento pátek se koná už po šestnácté – stejně jako dříve mohou přednášející svou tvorbu představit pomocí dvaceti snímků, na komentář každého z nich mají dvacet vteřin.

v protiatomovém krytu za 1. škodováckou branou má kapacitu 255 míst. Léta nevyužívaný prostor ožije v pátek večer, koná se tu šestnáctý inspirativní večer PechaKucha Night.Plzeňskou specialitou tohoto celosvětově rozšířeného formátu je, že se večery konají v prostorech, kam se lidé běžně nedostanou. Už dříve se PechaKucha konala v zavřeném Kině Hvězda, bývalých městských lázních či v někdejší centrální vývařovně v Korandově ulici. Během té poslední lidé nahlédli do bývalé pivovarské elektrárny.

Nyní tedy protiatomový kryt 3. třídy, kam by se v případě potřeby vešlo až 900 lidí a jehož součástí je kinosál. Právě v něm se přednášející představí. Na rozdíl od některých minulých prostorů (např. Klotzovy cihelny či městských lázní) je kryt ve velmi zachovalém stavu a nebylo nutné jej složitě vyklízet. „Jeho hlavní hala se ještě před devíti lety využívala pro schůzky, ostatní prostory byly bez využití," podotýká Filipová. Kryt dnes patří Škodovce, vybudován byl podle veřejně dostupných informací v roce 1945.

Kdo se zúčastní?Zdeněk Míkovec a Jan Balata (autoři speciální navigace pro nevidomé, vozíčkáře a seniory), Roman Šedina (porcelán, keramika, obklady), Mirka Horká (módní návrhářka, autorka tzv. betonové kolekce), Martin Rajniš (spoluzakladatel České komory architektů, autor nové Poštovny na Sněžce), František Pelikán (průmyslový design, návrhy letadel, lokomotiv), Kryštof Kintera (výtvarník, sochař), Petr Pufler (světelný designer 'Světlonoš'), Bio Masha (slam poetry), Vladimír 518 (ilustrátor, rapper)

Mezi deseti přednášejícími je i tentokrát několik zvučných jmen, například architekt Martin Rajniš – zakladatel ateliéru Huť architektury, spoluzakladatel České komory architektů a také autor nové Poštovny na Sněžce. Co obnáší průmyslový design, přijde povyprávět František Pelikán. Za své návrhy dopravních prostředků získal několik cen a přednáší také na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

Zejména mladším je známé jméno dalšího hosta – Vladimir 518. Tento rapper a autor alb Gorilla vs. Architekt nebo Idiot je původní profesí umělecký kovář, věnuje se ale také tvorbě komiksů, knih a ilustrací.

Kapacita šestnácté PechaKuchy je velmi omezena, do prodeje bylo puštěno jen 200 vstupenek, které zmizely během několika desítek minut. „Ve středu ve 20 hodin zveřejníme, zda jsou k dispozici vstupenky z nevyzvednutých rezervací," slibují organizátoři na facebookových stránkách. Večer začíná jako vždy v symbolických 20:20 hod.