Omezení řidiči aktuálně pociťují hlavně v sadech Pětatřicátníků i na Klatovské třídě U Práce. Opravuje se tu vodovod, v sadech Pětatřicátníků se staví nové zastávky pro veřejnou dopravu. To všechno auta brzdí v obou směrech, doprava tu ale nekolabuje. „Paradoxně našim autobusům to prospívá, protože se mohou pohybovat po tramvajových kolejích a jsou rychlejší," podotkl dopravně provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček. Omezení bude pokračovat ještě v srpnu. V některém z víkendů se navíc přidá i další oprava kolejí, takže se tu sejdou hned tři stavby najedou.

Nic to ovšem není proti uzavírce, která čeká už za dva týdny plzeňskou čtvrť Slovany. Od 1. do 31. srpna bude uzavřena pro veškerou automobilovou dopravu část Slovanské třídy a Mikulášského náměstí. Podle náměstka primátora Petra Náhlíka (KDU-ČSL) se tu chystá oprava kolejí a inženýrských sítí pod silnicí. Od 13. do 22. srpna tudy neprojedou ani tramvaje. „Bude nasazena náhradní autobusová doprava," potvrdil Ptáček. Tramvaje jednička i dvojka se budou obracet U Zvonu a místo nich pojede z centra na Slovany autobus. „Z náměstí Republiky přes Františkánskou a Prokopovu ulici přes most Nad Nádražím na Koterovskou ulici dále na Slovany a pak zpět na náměstí Republiky," doplnil Náhlík.

Stavba se měla původně spojit s akcí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na rekonstrukci železničních mostů u vlakového nádraží. Jenže železničářům se zkomplikovalo výběrové řízení a termín posouvají pravděpodobně na listopad.

Objízdná trasa MHDZdroj: MMP

Objízdná trasa MHD. Pro zvětšení klikněte

Město má ale ´svou´část, tedy koleje a inženýrské sítě, vysoutěženou a nic posouvat nebude. „Zhotovitelem je EUROVIA CA," potvrdil Náhlík. Více než 21 milionů korun zaplatí radnice, dalších cca 12 milionů korun se týká obnovy vodárenské infrastruktury.

SŽDC vyjde oprava želeničních mostů asi na 1,3 miliardy korun.

Stále pokračuje výstavba nových mostů na Rokycanské třídě u Stavebních strojů. Stržen je most od Prahy a provoz je převeden na nově postavený souběžný most. Omezení tu mají trvat téměř do konce roku. Podle Miroslava Blabola z Ředitelství silnic a dálnic se zároveň se stavbou vybuduje i nová zastávka pro veřejnou dopravu u Divadla Alfa.

K letním dopravním uzavírkám patří i ty drobnější. Třeba zúžená vozovka na Masarykově ulici, dva jízdní pruhy u Habrmannova náměstí, která má skončit podle dopravního informačního serveru dopravniinfo.cz dne 22. srpna.

Práce na silnici probíhají
i na Domažlické ulici, kde je částečná uzavírka silnice hlášena do 31. července.

V Černicích je zcela uzavřena Štefánikova ulice, řidiči musí objíždět zátaras kolem Olympie. Konec je hlášen na 22. srpen.