Všude bylo plno do posledního místa, sedělo se i stálo, tleskalo se, mince i bankovky padaly do kasiček… I tak lze popsat další úspěšný ročník festivalu Procházky uměním, který se během dvou prázdninových měsíců konal na Plzeňsku.

Violistka Jitka Hosprová a její hosté se postupně představili v pěti kostelech, kaplích i na jednom zámku a vystupovali ve prospěch kostela Povýšení sv. Kříže v Dolní Bělé. Právě na jeho konto putoval veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného.

Podle manažerky festivalu Markéty Režové se na kostel vybralo kolem 60 tisíc korun. „Nejvíce přispěli návštěvníci procházky, která se konala přímo v Dolní Bělé, ale velmi štědří byli také návštěvníci v Plasích, kde s Jitkou Hosprovou vystupoval houslista Václav Hudeček," říká.

Plno prý bylo všude. „Snad jen v Rabštejně nad Střelou bylo méně lidí. Všechna místa k sezení sice obsadili, ale ke stání ještě zbývala. To se jinde nestávalo. Například v Manětíně, kde festival končil, přicházeli lidé na představení začínající v šest večer už o hodinu dříve," pochvaluje si Markéta Režová velký zájem.

Nač peníze dolnobělskému kostelu poslouží, ví starosta obce Tomáš Křiklán. „V letošním roce se na kostele dělaly okapy a také venkovní nátěry, takže výtěžek z festivalu přispěje zpětně na tyto práce," tvrdí.

Loňský ročník Procházek uměním pomáhal kostelu sv. Barbory. Podobně jako letos se vybralo 65 tisíc korun, jež pomohly při zpracování projektové dokumentace, tedy základu pro získávání dotací na ohroženého opravy kostela.

Příští ročník, který se jistě konat bude, pošle výtěžek zřejmě do Nečtin. „S paní Hosprovou jsme se o tom bavili. Pokud to tak dopadne, použijeme peníze na zahájení stavebních úprav v areálu naší sv. Anny," dodává starosta Nečtin Jiří Křemenák.

Podle Markéty Režové začne čtvrtý ročník Procházek opět v Plasích a skončí opět v Manětíně. Festival se navíc podívá mimo Plzeňský kraj. Navštíví město Chyše.