Dva domovníci začali v polovině června působit v problémové lokalitě Plac ve vnitrobloku Plachého a Korandovy ulice v Plzni. Na starost mají městské domy v Plachého číslo 44 a 46.

Domovníci jsou jedním z opatření, kterými chce radnice lokalitu zklidnit, zlepšit stav bytů a snížit tam kriminalitu. „Úkolem domovníků je dohlížet na dodržování pořádku v jim přiděleném vchodu, na soužití nájemníků a na dodržování domovního řádu. Chceme, aby tam fungovali stejně jako v každém jiném bytovém domě, kde je správce," uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), pod nějž bezpečnost ve městě spadá.

Přestože radnice vyplácí domovníkům měsíčně čtyři tisíce korun za 20 hodin práce, mezi lidmi, kteří tu žijí, o to zájem nebyl. „Nakonec jsme proto vybrali dva muže, kteří jsou sice z jiné části, ale lokalitu znají," uvedla Andrea Gregorová z magistrátního odboru bezpečnosti. Radnice čerpá na jejich mzdu státní dotaci.

V problémovém vnitrobloku v Plachého ulici už fungují druhým rokem dvě romské asistentky prevence kriminality, které spadají pod městskou policii. „Díky nim došlo v lokalitě k určitému zklidnění. Lidé se s nimi naučili spolupracovat. Dříve neexistovalo, že by místní zvedli telefon a nahlásili, že se v oblasti něco děje, to se po nástupu asistentek změnilo," uvedla Gregorová.

Do domů v Plachého 44 a 46 nainstaluje radnice letos také bezpečnostní dveře, pořídí nové schránky a napojí zvonky, upraví osvětlení a zabezpečí vchody. Na úpravy získalo město asi 400 tisícovou dotaci, rovněž státní.

Podle radního Davida Šloufa (ODS) počítá radnice s postupnou rekonstrukcí čtyř vchodů v této lokalitě, celkem jde o zhruba 60 bytů. První na řadě je objekt Plachého 42. Rekonstrukce za zhruba 5,8 milionů korun zahrne nahrazení příček novými, opravu stropů, položení podlah, koupelny a toalety ve všech bytech i ústřední topení. Další tři vchody, tedy Plachého 44, 46 a 48 by měly následovat v dalších letech.

S žadateli o bydlení tu bude uzavírat ubytovací smlouvy městská společnost Obytná zóna Sylván. Bydlení v těchto zrekonstruovaných bytech chce město profilovat jako takzvané prostupné, z něhož se lidé dodržující pravidla budou moci dostat k nájemní smlouvě na městský byt v této nebo i jiné lokalitě.

Podle studie, kterou město loni zveřejnilo, je celkový stav bytů v uvedené oblasti špatný.

Míra nezaměstnanosti tamějších obyvatel je až devadesátiprocentní, lidé jsou často zadlužení, zpravidla vůči městu nebo PMDP. Byty tu využívají také drogově závislí nebo bezdomovci.