Brání se tomu, že song, jejž nazpíval s ministryní obrany Vlastou Parkanovou, vznikl cíleně kvůli návštěvě George Bushe v Praze. Že se objevil až při ní, je prý jen shoda náhod.

„Že napíšu na USA oslavnou písničku, jsem uvažoval už delší dobu. Abych ale skutečně sedl a napsal ji, mi vnukla až Parkanová. Popíjeli jsme v Plzni při festivalu Lochotín, naladili téma protiraketový radar, já nadhodil myšlenku s písničkou a ona řekla: Tak to udělej,“ popisuje zrod písně Vyčítal, ale vzápětí dodává, že na rozhodnutí na čas zapomněl.

Vzpomněl si na něj prý, až když se množily protesty proti radaru. „Vím, že je moderní být proti Americe, ale štve mě to. Národ má krátkou pamět. Za svobodu jsme Američanům byli vděční jen tři roky a pak jsme tu povinně vyznávali jen Rusáky a dodnes jsme z nich po… S tím se nemohu smířit,“ říká známý zpěvák Greenhornů.

Nad textem písně moc nepřemýšlel. Vzal písničku „Dobrý den, majore Gagarine“, předělal refrén a ostatní šlo prý samo. Dílo pak přehrál svému vydavateli Karlu Vágnerovi, který řekl, že to bere. Za pár dnů šel písničkář do studia.

„Vlasta původně chtěla být jen u nahrávky. Protože ale s Karlem víme, že zpívat umí, dala si se mnou poslední sloku,“ uvedl Vyčítal s tím, že nechápe, proč je označován za člověka, který podlézá Georgi Bushovi.

„O něm není v písni ani slovo. Nejvíc mě štve, že mně to předhazujou umělci, kteří za bolševika, pěli ódy na komunismus,“ dodává Vyčítal.

Dobrý den, prapore z hvězd a pruhů

Není nejnovější písnička Jana Vyčítala jen recesí nebo ji myslí upřímně? Ani jeho známí se neshodnou.

S čím napsal známý písničkář a kreslíř Jan Vyčítal svoji poslední písničku „Dobrý den, prapore z hvězd a pruhů“, jejíž proamerický text se stal zdravicí amerického prezidenta George Bushe při jeho poslední návštěvě? Je to recese, nebo vážný úmysl? Nad tím se nedokáží shodnout Vyčítalovi známí z Plzně. O písni naposledy mluvili při otevírání nového pivovaru s hotelem v Plzni–Černicích, kde byl Vyčítal hostem.

„Honza je člověk, který si uvědomuje, že Američané nás osvobodili a dokáží nás chránit i nadále. Svoji písničku myslí naprosto vážně a já mu v tom fandím. Písnička se mi líbí a zazněla včas na správném místě,“ uvedl při otevírání pivovaru Jiří Lavička, majitel plzeňského penzionu, kde Vyčítal v Plzni přenocuje a kde bydlí v době Slavností svobody i američtí váleční veteráni.

Neurčitý názor má další Vyčítalův kamarád plzeňský sládek Josef Krýsl: „Honza je velký srandista. Nedivil bych se, kdyby to byl fór. Zatím jsem to ale neslyšel, tak nevím,“ řekl Krýsl. Jemu a svým americkým známým chtěl píseň pustit Vyčítal ve středu večer v televizi na Nově. Program ale v jednom z hotelových pokojů nestačili včas naladit. Od televize se rozešli se smíchem, ale více o písni nemluvili.

Jeden z přítomných dokonce píseň odsoudil: „Nevím, jestli je Honza už tak senilní nebo blbne z alkoholu, ale tohle fakt nepotřebuju už víckrát slyšet,“ řekl anonymně jeden z dalších Vyčítalových známých.

 
Celý svět listoval denním tiskem
celý svět zanechal hovorů
já jsem Vás uvítal ruky stiskem
a zvedl pohled svůj nahoru
RF: Dobrý den, prapore z hvězd a pruhů
tak už ses rozvinul nad náma
dobrý den, prapore našich druhů
co jsme je vítali s džípama.
Dobrý den, radare, prostě welcome
tak jsme se konečně dočkali
dobrý den, radare, já ti tleskám
kámoši usárnou mávali
Vyřiď tam prosím do vesmíru
vyřiď tam mezi hvězdama
že chcem žít nadál s každým v míru
radši však šijeme U Sama
RF: Dobrý den, radare, …
Vyřiď tam prosím, že mi víme
kdo nám kdy přines svobodu
kde Masaryk s prezidentem Willsonem
pomoh našemu národu
RF: Dobrý den, prapore z hvězd a pruhů …