Dědictví, nový bazén či koupě rodinného domu. A také přivýdělek ve výši 150 tisíc korun měsíčně. Politici podávali majetková přiznání za rok 2016. Větší investice v nich ale nenajdete.

Krajská rada se loni na podzim z větší části obměnila, většina radních tak skládala účty pouze za poslední dva měsíce loňského roku. Předseda výboru pro investice Vladislav Vilímec (ODS) musel přiznat, kolik si vydělá jako poslanec a místostarosta Kdyně. Poslanecký plat včetně náhrad vyčíslil za listopad a prosinec na 219 tisíc korun, z kdyňské radnice mu za dva měsíce přišel plat ve výši téměř 87 tisíc Kč. Na plný úvazek přitom pracuje i na Krajském úřadu, odkud mu měsíčně chodí dalších zhruba 58 tisíc Kč. „Zpravidla vždycky v pondělí bývám na Krajském úřadě, od úterý do pátku ve sněmovně, pokud tedy zasedá. O víkendu úřaduji jako místostarosta,“ řekl už dříve Deníku Vilímec. Zaměstnává tři asistentky, které mu práci pomáhají koordinovat.

Tři pracovní úvazky má také náměstek primátora a zároveň hejtmana Martin Baxa (ODS). Kromě dvou politických funkcí si ponechává několik hodin na Mikulášském gymnáziu v Plzni – v roce 2016 si učením vydělal sto tisíc korun, jako náměstek primátora 907 tisíc korun. Jak ale zdůrazňuje, jeho třetí funkce (na kraji je od loňského podzimu) je neuvolněná, za ni tedy pobírá několik tisíc měsíčně.

Podnikáním si cca 100 tisíci Kč přilepšil dnes už bývalý náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD). Kromě toho si loni postavil nový bazén a zaplatil za něj 680 tisíc korun.

Většina politiků se do větších investic nepouští, přiznávají hlavně hypotéky a úvěry. Zhruba 2,3 milionu splácí plzeňský radní pro sport Michal Dvořák (OPAT). O půl milionu více si od bankovních ústavů půjčila krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS).

Téměř milionový závazek má i primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) a také ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS), která splácí 860 tisíc Kč. Do formuláře uvedla mimo jiné i dědictví po otci ve výši 260 tisíc korun.

Jediným politikem, který v loňském roce investoval do nemovitosti, je plzeňská radní pro majetek Helena Matoušová (ODS). Pořídila si rodinný dům za 1,66 milionu korun. Už předloni přitom splácela hypotéku 900 tisíc Kč, loni jí dluh ještě o 90 tisíc narostl.

Hejtman Josef Bernard (ČSSD) přiznal hypotéku téměř 950 tisíc korun, ale také společnictví ve firmách Diversa a Leadbond Limited, která sídlí na Kypru a drží minoritní podíl ve Škodě Transportation. Hejtman Bernard se vstupem do politiky založil se svou ženou Gabrielou nadační fond Pomáhat je normální, jemuž věnují všechny budoucí výnosy z podnikání. „Teď jsme přispěli 40 000 korunami nadačnímu fondu Šance onkoláčkům, který pomáhá zhruba 50 dětem s onkologickým onemocněním,“ zveřejnil na svém facebookovém profilu Josef Bernard.