Odměny stanovuje politikům zákon a jsou závislé na počtu obyvatel v tom kterém městě a obvodě. Je na obvodních zastupitelích, zda odhlasují odměnu v maximální výši či ji pokrátí.

Například novému neuvolněnému místostarostovi třetího městského obvodu Davidu Procházkovi (hnutí ANO 2011) odsouhlasili zastupitelé trojky nejvyšší možnou zákonnou odměnu. Procházka je přitom zaměstnán jako exekutorský koncipient u jednoho z plzeňských exekutorských úřadů. Na trojce dostal na starost dopravu a životní prostředí a hospodářskou agendu. Je rovněž městským zastupitelem. Podle starosty trojky Radislava Neubauera (ČSSD) je Procházka ochoten nasadit v úřadě všechny síly a plat je adekvátní. „Pracuje prakticky za rohem, není pro něj problém zúčastňovat se schůzek, jednání a dalších věcí na obvodě. Tak to slíbil," uvedl Neubauer.

Podobně je to s neuvolněným místostarostou Doubravky Davidem Zrostlíkem (ČSSD). I jemu odsouhlasilo zastupitelstvo čtyřky nejvyšší odměnu, cca 35 tisíc korun. Doubravka má totiž oproti centrální městské části méně obyvatel, a částka je proto zákonem snížena. Zrostlík tvrdí, že na úřadě tráví klasickou pracovní dobu i přesto, že je neuvolněný. Dříve pracoval jako asistent senátora Jiřího Bise (ČSSD), to po volbách skončilo. „Mám čas pracovat v Doubravce na sto procent," potvrdil Zrostlík.

Proč v tom případě není uvolněným místostarostou? „Šetřím tím úřadu asi 15 tisíc korun mzdových nákladů," vysvětluje Zrostlík. Neuvolněného místostarostu zaměstnávají také Slovany, je to šéf Městské charity v Plzni Pavel Janouškovec (KDU-ČSL). Tomu ale slovanští zastupitelé odhlasovali přibližně poloviční odměnu, než kterou by mohl mít ze zákona a kterou dostali jeho kolegové z jiných obvodů. „Částka je tam kolem 20 tisíc korun," potvrdil starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS).

Na Slovanech i na třetím obvodě se začíná znovu otevírat problém s neuvolněnými předsedy tamních kontrolních výborů. Zatímco Lochotín a Doubravka rovnou odhlasovaly, že posty šéfů kontrolních výborů budou jako v minulosti placené, druhý a třetí obvod po volbách pro tyto funkce peníze neuvolnily.

To se ale zřejmě v obou případech změní. „Zvažujeme změnu. Budu o tom jednat s koaličními partnery," potvrdil Neubauer. Požadavek na placené místo vznesla také ČSSD na Slovanech. Tam se stal šéfem kontrolního výboru Bohuslav Rada (hnutí ANO 2011), na trojce jde o bývalého starostu Jiřího Strobacha (JSNS).

Ten zůstal i přes své volební vítězství bez placeného postu, když s ním odmítli ostatní utvořit koalici a z vedení obvodu vypadl. Teď má šanci, pokud bude vůle zastupitelů přeměnit funkci na opět placenou, se politikou i nadále živit.