„Ohlásili asi 150 osob, my ale máme dnes zprávy, že by mohl dosáhnout rozměrů jako vloni v Praze,“ vysvětlil Rödl. Hlavním cílem jeho rozhodnutí je, aby radikálové do centra města vůbec nedošli.

Organizátoři akce ohlásili pochod třetímu městskému obvodu 12. listopadu a podle starosty trojky Jiřího Strobacha nebyl důvod k jeho zákazu. „Až následně jsme zjistili, že se začíná rozrůstat a po internetu se do Plzně svolávají neonacisté ze západní Evropy,“ dodal primátor.

Podle náměstka ředitele západočeské policie Jaromíra Kníže zůstávají i po zákazu v platosti všechna policejní opatření, podrobnosti k nim sdělí novinářům na zítřejší tiskové konferenci. „Naším úkolem je zajistit pořádek ve městě. V případě, že by pochod nebyl zakázán, začala by policie konat v případě, že by byl porušován. Pokud máme nyní rozhodnutí o zákazu pochodu, můžeme konat hned v místě, kde se začnou účastníci shromažďovat,“ uvedl Kníže.

Na právo primátora zakázat ze své pozice pochod se právní názory různí. „Stanovisko právníků není jednoznačné. Bude-li mé rozhodnutí zpochybňováno, rozhodne soud,“ podotkl primátor. Nepředpokládá se, že by však k tomu došlo dříve než v sobotu. Podle ekonomického náměstka primátora Vladimíra Duchka (Pravá volba pro Plzeň) má primátor plnou podporu vedení města.

Rozhodnutí o zákazu visí od dnešního rána na úředních vývěskách a tím je podle primátora považováno za doručené. „Přesto uděláme ještě vstřícný krok a policie se pokusí doručit jej osobně organizátorovi akce panu Burešovi,“ dodal primátor.

Pochod neonacistů, který se má konat v době výročí transportu plzeňských Židů do koncentračního tábora, vyvolal nevoli a odpor lidí. V sobotu se proti němu chystají protestovat před Vekou Synagovou v Plzni zástupci Židovské obce, katolíci nebo zástupci skautů. Do města se chystají i anarchisté, jejich hudební happening se má konat v sadech Pětatřicátníků.