Město chce změnit zákony tak, aby mohla omezit problémy s bezdomovci, agenturami práce, ubytovnami a problémovými cizinci. Řečeno bez obalu: lidi, kteří sem původně přišli za prací ze zahraničí, ale skončili na ulici, hodlá z města vyhošťovat. Má být v rámci ČR průkopníkem a podle ní pak budou moci postupovat i další města.

„Vzniká pracovní skupina, kde jsou zástupci ministerstva vnitra, státní, městské i cizinecké policie, inspektorátu bezpečnosti práce a dalších složek," potvrdil primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Řekl, že chce iniciovat změnu zákonů, které nakonec umožní problémové cizince vykázat z města. „Současná legislativa nestačí," míní primátor. Možnosti obce jsou podle něj omezené a navíc v příštím roce nebudou smět ukládat zákazy pobytu. Jedinou možností podle něj je upravit legislativu ve vztahu k personálním agenturám a jejich zodpovědnosti za dovážené pracovníky k firmám, jež jejich služeb využívají.

V Plzni narostl počet bezdomovců letos asi o 70, je jich tu už více než 500. Mezi nimi je ale minimum lidí z Plzeňska a přibývají cizinci. Jde zejména o Slováky většinou ve věku do 30 let, kteří tvoří nejpočetnější skupinu cizinců bez domova. Zvyšuje se i počet Rumunů a Bulharů, již neus-pějí na trhu práce a končí na ulici či na ubytovnách.

Připomínky má Plzeň také k chystané novele zákona o sociálních službách, podle níž by obec měla povinnost zajistit sociální službu každému, kdo se na jejím území vyskytuje. „To by znamenalo výraznou sociální zátěž zejména pro velká města, která fungují jako spádová," řekla vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková.