Zdá se, že plzeňská ortopedie prošla zkouškou ohněm na jedničku. Ve čtvrtek dopoledne tady lékaři operovali slovenského prezidenta Andreje Kisku, který se podrobil artroskopii kyčelního kloubu. Doktoři Petr Zeman a Petr Nepraš se naučili metodu ve Spojených státech amerických a v současnosti školí své kolegy pro východní Evropu. Primář Kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Fakultní nemocnice Plzeň Milan Toman je na svůj tým hrdý.

Kolik miniinvazivních artroskopií kyčelního kloubu provedete a jak takový zákrok vypadá?
Přijímáme tři až čtyři pacienty týdně. Jedná se o zákrok, který je delší než klasické artroskopie. Lékaři musejí používat speciální rentgenový pojízdný přístroj a stůl, kterému říkáme extenční. Dolní končetina se vytáhne, aby se v kloubu vytvořil prostor pro zavedení optiky.

Jakým dalším zákrokům na klinice se věnujete?
Děláme náhrady kloubů, na kterých jsme takzvaně živi, dále artroskopie všech kloubů. Dále se věnujeme velkým operacím úrazů pohybového ústrojí a řešíme těžké poúrazové stavy.

Patří mezi nejčastější ortopedické pacienty ti, kteří trpí artrózou?
Určitě. Největší procento pacientů, kteří k nám zamíří, trpí právě klasickou artrózou. Nejčastěji provádíme náhrady kyčelního, kolenního a okrajově také ramenního kloubu.

Jak dlouhá je čekací doba?
Zhruba kolem tři čtvrtě roku, to je standardní. Dříve bývala až dva roky, což jsme stáhli. Někdy není čekací doba na škodu, zvláště u provádění náhrad. Není úplně ideální hned pacientovi říct: „Zítra jdete na operaci." Lidem, kteří předtím neabsolvovali žádný způsob léčby, doporučujeme úpravu hmotnosti, rehabilitaci, lázeňskou léčbu. Kolikrát se stane, že člověku se pak uleví. Přijde za půl roku a žádá nás, abychom s operací ještě počkali.

Jedná se převážně o starší lidi, nebo se věková hranice nemocných, kteří na kliniku přicházejí, snižuje?
Ve středním věku je artróz víc než dříve, ale je to dané hektickým životem. Jedná se však spíše o sekundární artrózy. To znamená například na základě vrozené dysfázie, nebo v důsledku zvýšené pohybové aktivity vedoucí k úrazům. Máme tady ale také devadesátileté pacienty. Když jsou na tom dobře psychicky 
a víme, že to nebude jejich poslední den, tak operaci provedeme.