VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Primář odpovídal na téma gynekologická onemocnění

Plzeň - Již několik týdnů máte možnost ptát se odborníků z plzeňské fakultní nemocnice na různá témata.

6.5.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Fakultní nemocnice Plzeň dává na svých webových stránkách jednou týdně veřejnosti možnost zeptat se odborníků na specifické téma. Tento týden se lidé mohli ptát na webu Fakultní nemocnice Plzeň na téma gynekologická onemocnění. Na jejich dotazy odpovídal primář gynekologicko-porodnické kliniky MUDr. Vladimír Kališ, Ph.D.  

Přítelkyně má malou vnučku s Turnerovým syndromem. A říká, že je velká pravděpodobnost, že nebude moci mít děti. Je to pravda? Děkuji, Helena S.
Bohužel, toto je pravda. Dodatek velká pravděpodobnost je zcela na místě.

Dobrý den pane primáři,chtěla bych se Vás zeptat, kdy se doporučuje minimální doba pro druhé těhotenství? Rodila jsem přirozeně a bez problémů a chtěli bychom s přítelem druhé miminko co nejdříve. Slyšela jsem, že po císařském řezu se doporučuje minimálně rok počkat, platí to i po přirozeném porodu? Děkuji za Vaši odpověď, Aneta Šindelářová
Neexistuje žádná evidence, tedy žádný průkaz, jaké je optimální načasování pro druhé těhotenství.
Tato evidence neexistuje ani pro předchozí porod císařským řezem a naše obvyklé doporučení 1 roku (s kterým se ztotožňuji) je dáno čistě logickým úsudkem, chcete-li "selským rozumem".
Nikdo Vám tedy přesně neřekne (resp. nemůže říci), kdy po předchozím vaginálním porodu již můžete začít se snahou o další graviditu. Řekněme, že předchozí těhotenství, porod a případná laktace Vám ubírá spoustu látek pro Vaše tělo potřebných. Takže nejvhodnější doba bude rozhodně několik měsíců po porodu … budeme se blížit tomu magickému 1 roku.

Pane primáři, po jak dlouhé době se začíná léčit neplodnos? Naši mladí jsou spolu 3rok, chře ji miminko, a nic. Doktor tvrdí, že je na léčbu hormony moc brzy. Děkuji. Martina
Definice "neplodnosti" je více než 1 rok pravidelné snahy o graviditu. Podotýkám pravidelné, protože to v tomto konkrétním případě nevím.Samozřejmě Je možné vyčkat déle, záleží na preferencích partnerů.
Nicméně po 1 roce mají "nárok" na konzultaci a řešení.

Dobrý den pane primáři, poslední měsíc mě často píchá v oblasti podbřišku na pravé straně, přibližně v místě vaječníků. Bolest není dlouhodobá, vždy to jen píchne pak nic, ale trvá to už docela dlouho. Může to být náznak nějakého onemocnění? Měla bych zajít za svým gynekologem? Míša T.
Velmi pravděpodobně se nejedná o nic vážného. Toto však nikdy nemohu 100% tvrdit bez gynekologického vyšetření.
Shrneme to, že Vás píchá v pravém podbřišku. Vaječníky jsou umístěné hluboko v dutině břišní, a proto Vy jako pacientka (která se nemůže sama gynekologicky vyšetřit) nikdy nemůžete vědět zda je bolest ovariálního původu.
Obecně v případě, že bolest trvá déle než 6 měsíců a nereaguje na farmakologickou léčbu (analgetika, v případě zánětu antibiotika, atd.), doporučujeme laparoskopii. Srůsty prakticky na ultrazvuku či jiné zobrazovací technice nemůžete vidět.

Dobrý den pane doktore, v říjnu 2013 jsem vysadila hormonální antikoncepci a přešla jsem na vaginální krém Pharmatex. Po vysazení jsem měla velké problémy s cyklem, gynekolog mi po vyšetření řekl, že nemám ovulaci, ale že se to časem spraví, až se tělo vzpamatuje z antikoncepce. Momentálně už je to lepší, ale stále mám menstruaci kolísavou. Jeden cyklus je normální, téměř přesný, bez jakékoli bolesti. Další cyklus je bolestivý, první den mestruace téměř nejsem schopna fungovat. Myslíte si, že je to náznak nějaké poruchy? Zlepší se to?
Další dotaz, chci se zeptat na syndrom polycystických vaječníků. V jedné době jsem ovulaci vůbec neměla a vše to naznačovalo k tomuto syndromu. Dá se s ním něco dělat? Jak se pak postupuje při zkoušení o miminko? Bojím se, abych neměla problémy s otěhotněním. Děkuji za odpověď. Hezký den, Kateřina

Nevím, jestli jste před antikoncepcí měla cyklus pravidelný. Nyní se u Vás může jednat o to, že některý cyklus ovulaci máte (souvislost s bolestivou menstruací) a jinde ne. Nelze tedy říci, že toto je náznak nějaké poruchy, rovněž nelze říci, jestli se to zlepší. Asi jsem touto odpovědí příliš nepomohl :-)
Syndrom polycystických vaječníků (již se používá jiný nález) je komplexní metabolický syndrom. Nejde jen o vaječníky. Existují určité podmínky po jejichž splnění o tomto syndromu mluvíme. Jeho příznaky se však uplatňují u každého jinak.
Výhodou GPK je, že se můžeme specializovat. Doporučuji kontaktovat endokrinologickou ambulanci: tel 377 105 241 po po 12h či út po 10h. Rozhodně se musí provést vyšetření krve, nejlépe 2. nebo 3. menstruační den.

Reaguji na níže uvedený dotaz o úniku moči. Je mi 45 let, rodila jsem 3 x císařským řezem a začala jsem aktivněji sportovat. Mám neskutečné problémy s únikem moči, a rady ohledně posilování vnitřního svalstva jsem vyzkoušela a vzdala. Bez efektu. Je to pro mne velký handikap. Děkuji. A. K.
Jednoznačně nás navštivte: urogynekologická ambulance 377 105 283. Nepotřebujeme doporučení. Jen se telefonicky obednejte.

Moje 15 letá dcera nemá menstruaci,lépe řečeno ještě ji nikdy neměla.Dětská doktorka tvrdí,že má ještě čas. Přijde Vám to normální postup - čekat? Alice Noveská
Hranicí, kdy toto začínáme řešit je 15 let.
Záleží také na tom, zda je toto posunutí první menstruace u Vás v rodině obvyklé či nikoliv.
Opět tedy doporučuji kontakt na dětskou gynekologii tel 377 105 241, út či pá.

Dcera /16 let/ má nepravidelnou a bolestivou menstruaci. Někdy velmi silně krvácí. Jak jí lze pomoci? Děkuji. Hana J.
Je obtížné něco doporučit bez vyšetření dětským a dorostovým gynekologem. Důvodů může být více a každý se řeší jinak.
Dop. kontaktovat naší ambulanci na tel. 377 105 241, nejlépe v úterý či v pátek.

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně úniku moči. Jsem 7 měsíců po prvním porodu a i když se to již zlepšilo, tak k mírnému úniku dojde například při kýchnutí. Mám to nějak řešit či tomu dát ještě čas? Děkuji za odpověď, Lenka
Pokud máte příznaky více než 6 měsíců po porodu a tyto příznaky Vám vadí je čas s tím něco dělat.
Doporučuji se objednat k nám na urogynekologickou ambulanci (tel 377 105 283).

Pane primáři, je mi 42 let a mám nepravidelný menstruační cyklus (od 20 - 58 dní). Nijak mi to nevadí. Nemůže to ale indikovat nějaké onemocnění? Nebo jsou to příznaky blížícího se přechodu? Martina K.
Záleží na tom, co si představujete pod pojmem onemocnění. Rakovina, vzhledem k Vašemu věku, se takto neprojevuje. Myom, polyp atd. samozřejmě bez vyšetření nevyloučím.
PO 30 letech a samozřejmě ještě více po 40 letech klesá produkce hlavně progesteronu. Na podkladě informací, které jste dodala lze říci, že by to mohly být příznaky blížícího se tzv. přechodu.

Dobrý den, chtěla bych vysvětlit očkování proti rakovině děložního čípku. Musí být slečna pana? Děkuji. Lidka
Slečna být pana nemusí.
V současné době se toto očkování má doporučovat všem sexuálně aktivním ženám. Efekt tohoto očkování však může být podstatně nižší - vše záleží na tom, s kterým typem HPV infekce dotyčná žena již přišla do styku.
Proti tomuto typu bude vakcinace buď neúčinná či může mít menší účinnost.
Teoreticky je možné tuto typizaci zjistit speciálním vyšetřením. Platba pojišťovnou je však v tomto případě diskutabilní.

Dobrý den, pane primáři, můžete poradit, jak předcházet gynekologickým výtokům, které jsou tak nepříjemné? A mohou způsobit nějaké vážnější onemocnění? Děkuji. Helena S.
Preventivní opatření jsou do určité míry omezená.
Je důležité vědět, zda se jedná o výtok zánětlivý. Pokud ano, zda je tento výtok způsoben baktérií, která se v pochvě normálně nenachází či baktérií, která přítomna bývá a je "pouze" zmnožená oproti ostatním.
V prvním případě je nutná cílená léčba, ve druhém je možná určitá prevence. Existují přípravky, které upravují poševní pH, přípravky s kyselinou hyaluronovou, s Lactobacillem atd. Nelze říci, který preparát je nejlepší.
V případě chronické cervicitidy (chronického zánětu na čípku) je teoretickou možností chirurgické odříznutí jeho povrchu. Chronický zánět se antibiotiky nevyléčí.
V posledním případě se může jednat o nezánětlivý výtok na podkladě zvýšené sekrece vaginálních žláz. Ovlivnit tuto nadměrnou produkci není v současné době možné. Zde je možností použití menstruačního tamponu.

Autor: Redakce

6.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

V parku Homolka našli mrtvého bezdomovce

Místo, kde vyroste nové parkoviště pro veřejnost

Další placené parkovací zóny jsou na dohled. Ještě letos

Družku znásilňoval, pak ji oloupil

Klatovsko – Dva týdny hrůzy prožila v Klatovech 35letá žena z Lounska. Její přítel, Václav Dražský (28) z Chotěšova, ji opakovaně znásilňoval.

Nominace Indráka překvapila, o to víc se těší

Plzeň – Odveta v Chomutově hokejistům Škody Plzeň vyšla. Svižné přípravné utkání vyhráli 4:1 a dvěma góly k tomu přispěl útočník Miroslav Indrák.

Bouřka se silným větrem zaměstnala hasiče v celém kraji

Plzeňský kraj - Hasiči odstraňovali padlé stromy a větve na více než třiceti místech.

Vyhlídky na postup jsou příznivé, říká Daniel Kolář

Plzeň – Jeho gól z 36. minuty byl vítězný. Daniel Kolář poslal Viktorii do vedení 2:1 ve čtvrtečním utkání play-off Evropské ligy proti Larnace.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení