Jsou nálezy, které byste například před dvaceti lety vůbec neviděli, a dnes je dokážete bez problémů odhalit?
To, co jsme nemohli nikdy pořádně vyšetřit, je nádorové onemocnění prostaty. Dnes už prostatu vyšetřujeme na magnetické rezonanci a díky hybridním metodám můžeme také posoudit, zda jsou metastázy v uzlinách, což jsme dříve nebyli schopni zjistit. I v urgentní diagnostice je velký pokrok. CT máme hned vedle emergency room a jsme schopni objevit skrytá poranění, která dříve odhalitelná nebyla. Možností je dnes velké množství.

Je to tím, že v současné době máte kvalitnější přístroje než dříve?
Ten pokrok je stejný jako když si člověk představí, jak se telefonovalo před třiceti, dvaceti, deseti lety a teď. Srovnatelným pokrokem prošly také zobrazovací metody.

Magnetická rezonance
Vyšetření magnetickou rezonancí? Do deseti dnů

Zaměřme se na čekací doby. Nejdéle se čeká na ultrazvukové vyšetření prsů, a to deset týdnů.
Většinou se jedná o preventivní vyšetření, proto ženy objednáváme přibližně za deset týdnů. Když je však ultrazvuk nutný k diagnostice nádoru prsu, tak provádíme vyšetření do jednoho týdne. Těch deset týdnů je myšleno tak, když někdo zavolá, že chce prevenci, která se dělá jednou za rok nebo za dva. Všechna akutní vyšetření se dělají akutně. Základní preventivní vyšetření rakoviny prsu je však screeningová mamografie využívající speciální rentgenový přístroj mamograf. Na toto vyšetření objednáváme ženy do sedmi, deseti dnů.

Překvapilo mne, že na magnetickou rezonanci se čeká jen deset dnů. Nečekalo se na ni dříve delší dobu?
U nás moc ne. Dříve to byly tak tři týdny maximálně, ale déle ne. Když si zavoláte třeba do Prahy, tak tam budete čekat tři měsíce, možná i déle. Proto k nám jezdí i část pacientů z Prahy. Zcela exkluzivně vyšetřujeme i dětské pacienty s nádorovými onemocněními z Fakultní nemocnice v Motole na přístroji PET/MRI.

Kolik vyšetření jste schopni denně provést?
Na třech magnetických rezonancích zvládneme za den vyšetřit 70 pacientů. Vyšetření CT u nás denně podstoupí 100 až 120 vyšetření. Na hybridních přístrojích PET/CT a PET/MRI se jich však tolik vyšetřit nezvládne. Jelikož jen samotné vyšetření trvá minimálně půl hodiny, denně provedeme kolem 25 hybridních vyšetření. Naší klinikou projde denně opravdu velké množství pacientů.

Neplánujete zatím koupit další přístroje?
Stávající sortiment a počet přístrojů je vyhovující. Když se bude něco kupovat, tak se bude jednat o obnovu stávajícího zařízení.