Jakým sektem přivítat Nový rok, jaká je jeho ideální teplota, jak otevírat a zacházet s lahví a další cenné informace řekne sommelier společnosti Bohemia Sekt a držitel poháru pro nejlepšího sommeliera ČR pro rok 2015 David Král.

„Běžným konzumentům bych doporučil Bohemia Sekt Chardonnay Brut. Náročnější konzumenti by si mohli vybrat řadu Bohemia Sekt Prestige Brut," poradil Král. Podle něj by si lidé měli dávat pozor při otevírání sektu. S lahví se musí opatrně manipulovat, protože v ní je velký tlak. Mnohem větší než v pneumatice. Takže se sektem netřepejte.

„Nejlepší je odstranit fólii, která chrání drátěný košíček. Drátěný košíček pak pomalu povolit a palcem si jistit korek. Láhev držet ve 45 stupních, aby se případný tlak co nejvíce rozložil po té láhvi. Nedržet ji kolmo k sobě, nemířit na někoho hrdlem lahve nebo na obrazy a zrcadla a pomalu kroutit nebo pomalu točit lahví a korek se sám začne pomalu uvolňovat," doporučil sommelier.

Ideální teplota podávaného sektu má být tři až pět stupňů Celsia. Sommelier tvrdí, že čím nižší, tím lepší.

„Musíme brát v potaz rozdíl mezi teplotou podávání a teplotou konzumace. Proto ta teplota podávání by měla být nižší, protože během servisu a nalévání do skleničky sekt nebo šumivé víno o jeden až dva stupně zteplá. Proto bych určitě doporučoval teplotu tři až pět stupňů během podávání sektu," radí Král.

Sommelier upozorňuje, aby lidé nedávali sekt do mrazáku. „Doporučoval bych sekt uložit do ledničky třeba den dopředu před konzumací, aby se vychladil na správnou teplotu," řekl David Král.

Sekt se nalévá do skleniček pro šumivé víno. Doporučuje se sklenka typu flétna. Pro zralejší sekty nebo náročnější sekty bych volil skleničku typu kapky nebo slzy, které jsou rozšířenější ve spodní části a v hrdle jsou zúžené," vysvětlil.

Jaký úhel se doporučuje při nalévání? „Při nalévání bych si hlavně dal pozor na sekt 
v kontaktu se skleničkou, protože pak se nám vytvoří pěna, která by mohla přetéct. Doporučoval bych, aby byla sklenička při nalévání lehce nakloněná a sekt jsme nalévali pomaleji a pozorně," upozornil Král.

Podle něj není jednoduché říct o jednotlivých sektech, ke kterému jídlu se hodí. „Ale taková pomůcka sommelierů je že ty sekty jsou poměrně univerzální, takže se říká, že když u nějakého jídla si nevíte rady s klasickým vínem, tak tam zkuste použít sekt. Ale myslím si, že na českém trhu jsou spousty variant sektu, takže se dají poměrně dobře kombinovat k jakémukoliv pokrmu," mínil sommelier.

Co je vlastně sekt? „Zjednodušeně jde o produkt nějakého vinného druhotného kvašení, kdy vzniká oxid uhličitý a alkohol," konstatoval Král.

Na trhu je k dostání sekt barvy bílé, růžové a červené.

Liší se sekt od šampaňského? „Základní rozdíl mezi šampaňským a sektem je ten, že pravé šampaňské musí pocházet z francouzské oblasti Champagne. Jde o chráněnou značku podobně jako u koňaku. Pokud bych bral v úvahu způsob výroby třeba šampaňského a Bohemia sekt Prestiže, tak je to totožné. Samozřejmě, že rozdíl je v tom, že v případě šampaňského se používají tradiční odrůdy," vysvětlil sommelier.

Král míní, že česká společnost stále vnímá sekt jako slavnostní pití. „My se snažíme do povědomí lidí dostat, že si ho mohou dát i při běžném dnu, nejen na Silvestra a Vánoce. Ve světě je běžné, že se sekt a šumivá vína konzumují po celý rok," uzavřel s tím, že si na druhou stranu nemyslí, že sekt nebo šumivé víno má nějakou výraznou výhodu oproti klasickým vínům.

Vítěz - sommelier David Král uprostřed