Během večera předaly významné osobnosti včetně ministra kultury ČR Daniela Hermana a v Rusku nedávno neprávem uvězněného ukrajinského studenta práv Jurije Jacenka Cenu příběhů bezpráví lidem, kteří se postavili komunistickému režimu.

Projekt organizovaný vzdělávacím programem Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni seznamuje každoročně během listopadu žáky základních a středních škol s moderními československými dějinami prostřednictvím projekcí filmů s besedou. Do letošních Příběhů bezpráví se již zapojilo 585 škol a další budou přibývat, celkově se během 11 let uskutečnilo přes 7000 projekcí s besedami.

Příběhy bezpráví
13. 11. Gymnázium a střední odborná škola, Plasy
13. 11. Základní škola, Chotěšov
18. 11. Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu, Plzeň
19. 11. Masarykovo gymnázium, Plzeň
25. 11. Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň
25. 11. Gymnázium, Blovice
další školy budou následovat 

11. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách je věnován vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 a následné sovětské okupaci.

"Pro letošní rok jsme jako hlavní téma listopadových akcí zvolili okupaci Československa, která začala v srpnu 1968. Žákům českých škol chceme přiblížit, co se tehdy stalo, zdůraznit tragické následky vpádu a dlouholetého pobytu sovětské armády. Měli by vědět, že kvůli okupačním vojákům u nás umíraly stovky lidí. O sovětské tanky se navíc opíral normalizační režim, který devastoval zemi, komplikoval a ničil občanům životy a vedl k masivní emigraci," říká Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách a dodává: "Letos chceme také poukázat na paralely tehdejší sovětské okupace se současnou situací na Ukrajině. Stejně jako u nás v roce 1968 došlo i na Ukrajině, kterou Kreml považuje „za svou", k hrubému porušení mezinárodního práva. Ruská intervence na cizím území vedla k vleklému ozbrojenému konfliktu a k velké humanitární krizi."

Projekt chce předat mladým lidem příběhy těch, kteří na vlastní kůži poznali, jak snadno člověk svobodu ztratí a jak těžce ji pak získává zpátky. V letošním roce se mohou školy do projektu zapojit projekcí série krátkých filmů a následnou besedou s pamětníky, historiky a filmaři na téma okupace, jejímž smyslem je nechat žáky klást otázky a aktivně se zapojovat do diskuse.