Přesto byl český cestovatel a orientalista Alois Musil dlouhá léta v zapomnění. Jeho pozoruhodný život, který strávil především v Orientu tvrdou prací a výzkumem, komiksově ztvárnila Kristýna Košutová. Výtvarná práce vyjde už za několik týdnů.

Na příběh Aloise Musila narazila studentka plzeňské umělecké fakulty v časopise. „Byla tam pouze krátká zmínka, ale díky ní jsem si o něm začala hledat bližší informace. Byl kněz, hodně cestoval, přátelil se s rakousko-uherskou císařskou rodinou. Komunistickému režimu se podařilo téměř ho vytěsnit z čítanek i lidské paměti," nastínila čtyřiadvacetiletá žena.

Osudem moravského rodáka byla natolik fascinována, že se rozhodla věnovat mu svou bakalářskou práci. Půjčila si o něm všechny dostupné knihy a začala sháněla potřebné informace. „Téměř po celou tu dobu jsem byla překvapená. Musil byl opravdu velmi statečný. V Orientu, kam podnikl devět výprav, mu šlo často o život," uvedla studentka. Kromě toho byl nesmírně pracovitý a nadšený. Zvídavost přivedla cestovatele a orientalistu v roce 1898 k objevu pouštního paláce Kusejr Amra v Jordánsku, který se později stal památkou UNESCO.

Právě kolem nalezení raně islámské památky se točí příběh, který ve svém komiksu studentka ztvárnila. „Díky svým výpravám se také velmi spřátelil s tamějšími beduínskými kmeny, dokonce se stal šejkem dvou z nich. Z Orientu si přivážel mnoho zajímavých materiálů, " doplnila.

Aby byla atmosféra Orientu v komiksu důvěryhodná, vycházela z dobových fotografií, Musilových knih i současných publikací. Při tvorbě kombinovala techniku kresby akvarelem a rudkou. Před několika lety, kdy bakalářská práce vznikala, nadějná ilustrátorka ani nesnila o tom, že jednou by komiks mohl knižně vyjít. Pak ji ale oslovila Akademická společnost Aloise Musila, která už dlouho zamýšlela přiblížit univerzitního profesora a vědce mladé generaci. Komiks byl ideálním řešením. „Přesně jsem jim kápla do noty, takže jsme se rozhodli spolupracovat," řekla. Padesát tisíc z celkové potřebné částky dostali od města Vyškov, druhou polovinu díky podpoře lidí přes Startovač. Komiks Šejch Músá, což je beduínské jméno světoznámého českého cestovatele, vyjde už za několik týdnů v tisícovém nákladu.

Ani teď plzeňská studentka nezahálí, protože se věnuje ilustraci knihy o prvním Čechoslovákovi, který byl na Antarktidě.