V pořadí do už třetích studentských voleb celkem se zapojí rekordní počet škol. Jen v Plzni jich je deset. Úplně poprvé se k projektu připojilo Masarykovo gymnázium.

„Myšlenka voleb se mi líbí, o zapojení naší školy jsem přemýšlel už delší dobu," říká učitel dějepisu a češtiny Antonín Kolář s tím, že si však přál, aby se k organizaci připojili i studenti a iniciativa vycházela i z jejich řad.

Nyní takové organizátory našel mezi žáky mediálního semináře. Jejich úkolem kromě organizace samotných voleb bude i jejich mediální pokrytí. „Studenti si na základě reálného dění zkusí zpracovat reportáže, analýzy srovnávající výsledky voleb na jednotlivých typech škol či rozhovory se studenty i vyučujícími," popisuje Kolář.

Naopak Gymnázium Blovice zatím nevynechalo ze studentských voleb jediné. „Studenti, kterým už je osmnáct let, se mohou s předstihem seznámit se všemi prezidentskými kandidáty a dobře se rozhodnout, koho v lednu zvolí. Ostatní, kteří ještě voliči nejsou, si zase rozšíří obzor. Vychováváme budoucí voliče, kteří by měli vědět, že účast u voleb je jejich občanská povinnost," tvrdí zástupce ředitelky Pavel Vlach.

Blovičtí gymnazisté se podle něj na volby s předstihem připravují například během hodin občanské výchovy. „Pomáhá jim to pochopit volební systém," dodává Vlach.

Důvodů, proč je mezi školami o studentské prezidentské volby takový zájem, je podle ředitele zaštiťujícího programu Jeden svět na školách Karla Strachoty hned několik.

„Jedná se o nový typ voleb. Jsou to volby přímé, svým způsobem lépe pochopitelné a atraktivnější," říká Strachota s tím, že i termín konání této akce je pro školy také vhodnější než v případě krajských voleb. Ty nanečisto totiž proběhly už  během prvního školního týdne.