Asi třicet podnikatelů, šéfů velkých firem a ředitelů významných společností bylo pozváno na středeční večeři s prezidentem Milošem Zemanem do Prazdroje.

Podpora podnikání a propagace firem je pro ně důležitá. Prezident Zeman se už při odpolední návštěvě Škody Transportation v Plzni vyjádřil o podniku pochvalně.

„Chtěl bych ocenit, že jste zachránili čest jedné z nejslavnějších, ne-li vůbec nejslavnější značky našeho dopravního strojírenství," řekl stovkám zaměstnanců Škodovky prezident. Zároveň slíbil, že bude všude podnik propagovat a stane se jeho lobbistou. „Ovšem za podmínky, že tato propagace se promítne do postupného zvyšování mezd," dodal Miloš Zeman.

Generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard pak potvrdil, že s prezidentem diskutoval o aktivitách podniku v zahraničí. „Dostali jsme se ke konkrétním potenciálním zakázkám a přislíbil nám, že v některých zemích, zejména na východ od nás, pomůže," uvedl Bernard.

Prezident Zeman intervenoval za Škodu Transportation například při jednáních s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, kde má Škodovka reálnou šanci se prosadit s vozy metra. „Devět souprav už dodáváme do Petrohradu a ázerbájdžánské metro je prakticky totožné," sdělil Bernard s tím, že právě podpora hlavy státu v těchto oblastech je důležitá. „Zejména východní trhy jsou známé tím, že takové předpolí, které udělá skutečně projevený zájem od politiků, je velmi významné pro budoucí získání zakázek. Pro specifické trhy je to velmi potřebné," dodal generální ředitel.

Při plzeňské návštěvě se prezident Miloš Zeman zmínil také o Škodě Jaderné strojírenství, která má podle něj před sebou rovněž dobrou budoucnost.

Asi desetiminutový rozhovor absolvoval s prezidentem také generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Oslovil jej kvůli dotaci na spalovnu komunálního odpadu, kterou staví Plzeňská teplárenská. Dotace z EU se v tomto případě Plzni vzdaluje kvůli chybějícímu zákonu o odpadech, který by měl začít v ČR platit od ledna 2016, což je ovšem pro žádost do Bruselu pozdě. „Pan prezident nám poradil oslovit premiéra Sobotku, který by měl příští týden přijet do Plzně, a budeme ho zvát k návštěvě spalovny," řekl Deníku Drápela.

Podle prezidenta zatím není česká ekonomika venku z krize, protože jí chybí dostatek investic. „My hodně spotřebováváme, ale bohužel málo investujeme do strojů a do staveb. Díky tomu je tu pořád velká nezaměstnanost, protože jedině investice vytvářejí nové pracovní příležitosti," řekl Miloš Zeman.