Zastupitelé proto rozhodli, že ji od 1. července zruší a nechají pouze registrovanou diskuzi, kde dotyčný musí uvést své jméno. Volnou diskusi totiž zaplavila smršť anonymních vulgárních příspěvků. Debatéři nenechali nit suchou na radních města, uráželi končícího ředitele základky Josefa Šperla a jeho nástupce Petra Fornouze. Diskutující se podepisovali i cizím jménem.

Diskuzní fórum se proměnilo na platformu pro diskreditaci členů rady, bývalého a nového ředitele základní školy. Takhle zdůvodňuje místostarosta Přeštic Jan Königsmark uzavření volné diskuze na městském webu.

„Ještě ani nebylo zveřejněné usnesení rady o jmenování pana Fornouze ředitelem a už diskuzi zahltily pomluvy na adresu rady a obou kandidátů na ředitele," vysvětlil místostarosta.

Dokonce se stalo, že kdosi se v diskuzi podepsal jménem zástupkyně ředitelky školy Vlasty Šafratové. Ta redaktorovi Deníku řekla, že ona není autorkou příspěvku, i když nesl její jméno.

Königsmark připustil, že selhal i administrátor webu, který příspěvky nepromazával. Na druhou stranu přiznal, že volná diskuze bude chybět, protože jejím prostřednictvím občas lidé upozorňovali na nedostatky ve městě a navrhovali, co by se mělo v Přešticích vylepšit. „Od července funguje pouze registrovaná diskuze," dodal Königsmark.

Omezení volné diskuze na webu na Plzeňsku není novinkou. Vloni zatrhla neregistrovanou diskuzi na městském webu Horní Bříza. „Původní diskuze se pozastavila, a kdo chtěl přispívat, musel se zaregistrovat," řekl místostarosta Zdeněk Procházka.

Jenomže od nového roku město anonymní diskuzi znovu obnovilo. Systém registrování se podle místostarosty neosvědčil a lidé jej kritizovali kvůli složitosti.