Podle žihelského starosty Františka Procházky se dominantnímu svatostánku dostane kompletní péče. „Od výměny krovu a střešní krytiny po venkovní fasádu a interiér. V letošním roce připravíme projekt, příští rok chceme žádat o dotaci“ řekl starosta.

Opravy mohou začít díky tomu, že Žihle kapli z poloviny osmnáctého století vloni v prosinci získala zdarma od kralovické farnosti.

„Tyto objekty se převádějí bezúplatně, protože církvi chybí potřebné prostředky na jejich opravy a obce mají možnosti, jak je získat, například žádostmi o granty,“ vysvětlila mluvčí Biskupství plzeňského Alena Ouředníková. Žihle církvi už dříve přispěla na nejnutnější opravy střešní krytiny.

Starosta Deníku prozradil, že změn dozná i okolí kaple. Kontejner na tříděný odpad i autobusová zastávka se přestěhují na jiné místo.

Až se z chátrající stavby znovu stane ozdoba obce, budou obyvatelé Přehořova rádi. „Pobožný sice nejsem, ale kaple by se opravit měla. Už jen kvůli vzhledu a kvůli historické hodnotě, kterou určitě má,“ míní Jaroslav Kraus.

Jaké bude mít kaple využití, obec zatím neví. „O tom jsme ještě nepřemýšleli. Hlavní bude ji zachránit. Nedá se sice říct, že je vyloženě na spadnutí, ale brzy by mohla být,“ dodal starosta Procházka.