VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Předkrmem je ovar, tečkou lívance

Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.

8.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

„Poptávku jsme dostali před necelým týdnem a upřesnění, jaké menu pan prezident zvolil, jsme obdrželi v pátek ráno. Tudíž příprava je opravdu časově náročná," řekl Deníku majitel hotelu Petr Šátral.

Když byl prezident v Klatovech před dvěma lety, dal si v hotelu Rozvoj jako předkrm paštiku z kachních jater s mandlemi a k ní domácí rohlíček. Dále bramborovou polévku z čerstvé zeleniny s celými hříbky. Hlavním chodem byla telecí svíčková pečená na kořenové zelenině s omáčkou plné chuti a jako příloha byly škubánky opečené na sádle. Po obědě se servíroval jablečný závin z pivního těsta, přelitý kapkou smetany.

I letos se oběd ponese v českém menu. Zeman vybíral ze sedmi předkrmů a šesti polévek, šesti hlavních chodů a šesti dezertů. „Předkrm bude ovárek s křenem, hořčicí a šumavským chlebem, polévka bude kulajda se zastřeným vejcem. Jako hlavní chod si prezident vybral 200 gramů kančích medailonků se šípkovou omáčkou a červeným vínem, ke kterým budeme podávat bramborové dolárky. Sladkou tečkou budou domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem," popsal prezidentské menu Šátral. Dodal, že jako aperitiv zvolil prezident sekt Lechovice z odrůdy Sauvignon brut a víno se bude rozlévat suché Svatovavřinecké z pozdního sběru roku 2011 suché z vinařské obce Borotice.

Jak je náročné pohostit prezidenta, zjistí čtyři kuchaři s pomocným personálem a celkem jedenáct číšníků. „Připravovat budeme i tabuli, kterou za běžných okolností nechystáme. Bude opravdu „vyšperkovaná"," řekl jednatel hotelu Milan Funfálek.

„Pohoštění prezidenta bude také velmi specifické v tom, že již od rána bude prezidentský hygienik dohlížet nejen na přípravu pokrmů, ale i na samotný výdej," uvedl Funfálek. „Přichystat budeme moci pouze výzdobu tabule, židle. Jídelní sety, skleničky a podobně až pod pečlivým dohledem hygienika," doplnil jednatel.

Prezidentské menu
- ovárek s křenem, hořčicí a šumavským chlebem
- kulajda se zastřeným vejcem
- 200 gramů kančích medailonků se šípkovou omáčkou a červeným vínem, ke kterým se budou podávat bramborové dolárky
- domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem

Autor: Barbora Zoubková

8.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Divadlo nehrálo, utrhla se opona

Bydlení podle znamení zvěrokruhu: Jak si žijí vodní a vzdušná znamení

Deset, deset, slavili diváci. Hokejová Škodovka rozdrtila Dynamo

Plzeň – V pátečním prodloužení v Mladé Boleslavi trefil Milan Gulaš pro Plzeň druhý bod a v neděli se hattrickem podílel na zničení Pardubic.

Vyhráli jsme pár zápasů, ale je třeba jet stejně dál, říká útočník Kracík

Plzeň – Ačkoliv Jaroslav Kracík góly připravuje hlavně pro své parťáky z týmu, k debaklu Pardubic 10:2 přispěl plzeňský útočník hned dvěma zásahy.

FOTO: V Křimicích mělo svátek zelí

Plzeň - Tradiční festival v Zelárně Lobkowicz lákal i na šlapání v kádích.

Řidič nepřežil srážku dvou vozů

Plzeňsko - Tragická nehoda se stala mezi Spáleným Poříčím a Novými Mitrovicemi

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení