VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Předkrmem je ovar, tečkou lívance

Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.

8.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

„Poptávku jsme dostali před necelým týdnem a upřesnění, jaké menu pan prezident zvolil, jsme obdrželi v pátek ráno. Tudíž příprava je opravdu časově náročná," řekl Deníku majitel hotelu Petr Šátral.

Když byl prezident v Klatovech před dvěma lety, dal si v hotelu Rozvoj jako předkrm paštiku z kachních jater s mandlemi a k ní domácí rohlíček. Dále bramborovou polévku z čerstvé zeleniny s celými hříbky. Hlavním chodem byla telecí svíčková pečená na kořenové zelenině s omáčkou plné chuti a jako příloha byly škubánky opečené na sádle. Po obědě se servíroval jablečný závin z pivního těsta, přelitý kapkou smetany.

I letos se oběd ponese v českém menu. Zeman vybíral ze sedmi předkrmů a šesti polévek, šesti hlavních chodů a šesti dezertů. „Předkrm bude ovárek s křenem, hořčicí a šumavským chlebem, polévka bude kulajda se zastřeným vejcem. Jako hlavní chod si prezident vybral 200 gramů kančích medailonků se šípkovou omáčkou a červeným vínem, ke kterým budeme podávat bramborové dolárky. Sladkou tečkou budou domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem," popsal prezidentské menu Šátral. Dodal, že jako aperitiv zvolil prezident sekt Lechovice z odrůdy Sauvignon brut a víno se bude rozlévat suché Svatovavřinecké z pozdního sběru roku 2011 suché z vinařské obce Borotice.

Jak je náročné pohostit prezidenta, zjistí čtyři kuchaři s pomocným personálem a celkem jedenáct číšníků. „Připravovat budeme i tabuli, kterou za běžných okolností nechystáme. Bude opravdu „vyšperkovaná"," řekl jednatel hotelu Milan Funfálek.

„Pohoštění prezidenta bude také velmi specifické v tom, že již od rána bude prezidentský hygienik dohlížet nejen na přípravu pokrmů, ale i na samotný výdej," uvedl Funfálek. „Přichystat budeme moci pouze výzdobu tabule, židle. Jídelní sety, skleničky a podobně až pod pečlivým dohledem hygienika," doplnil jednatel.

Prezidentské menu
- ovárek s křenem, hořčicí a šumavským chlebem
- kulajda se zastřeným vejcem
- 200 gramů kančích medailonků se šípkovou omáčkou a červeným vínem, ke kterým se budou podávat bramborové dolárky
- domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem

Autor: Barbora Zoubková

8.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
František Rajtoral spáchal sebevraždu. U Doosan arény vzniklo pietní místo.
49

Rajtoralovi chyběla rodina, shodli se hráči. Má pozitivní vliv, říká Hašek

Emil Kristek s manželkou Helenou

Emil Kristek se od fotbalu přeorientoval na hokej, bude znovu ředitelem Plzně

Výluka skončila

Plzeň - V pondělí skončila desetidenní výluka tramvají pod železničními mosty v Mikulášské ulici, kde byla doprava nahrazena autobusy. Provoz tramvají je od dnešního rána obnoven, v Mikulášské ulici i nadále pouze jednokolejně.

Fanoušci zapalují u stadionu svíčky. "Františku, nezapomeneme," zní z Viktorie

Plzeň - Pietní místo je přímo u stadionu ve Štruncových sadech. Na Františka Rajtorala vzpomíná generální ředitel FC Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Žulu pro památník najdeme i v Česku, říká firma, která má zkušenosti v oboru

Plzeň – I když se předpokládá, že s kamenem na pomník Díky, Ameriko! může být problém, jednatel firmy ČESKÁ ŽULA Josef Habart tvrdí, že dokáží kvalitní žulu vytěžit v ČR.

CykloDeník vychází v úterý

Plzeňsko - Nová cyklistická sezona začíná, a proto vám Deník přináší speciální přílohu. V úterý 25. dubna vychází CykloDeník – 32 stran informací pro cyklisty a cykloturisty.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies