Obce své hodinové stroje většinou svěřují do péče odborníkům, jako třeba v Nepomuku. „Stará se o to stejná firma, která zajišťuje jejich údržbu a přeřízení má ve smlouvě,“ uvedl místostarosta města Pavel Jiran.

Hodinář má před víkendem napilno

Jedním z hodinářů, který města a obce obstarává, je i Bohumil Silovský z Dobřan. Ten má teď napilno, jako málokdy. „Už od začátku týdne jezdím a přeřizuji. Je toho moc, nemám jen Plzeňsko, ale třeba i Strakonicko, a tak někde hodiny ukazují zimní čas už teď,“ řekl. Do věží se prý vydává hlavně přes den, za světla. „Většinou se to tak dělá, v noci je to zaprvé často i životu nebezpečné, pohybovat se jen tak po věžích, a za druhé se chci také vyspat,“ přiznává se smíchem. Protože chodí nastavovat většinou stroje, které do hodin sám montoval, hned je také zkontroluje. Na jižním Plzeňsku pečuje o stroje samozřejmě ve ´svých´ Dobřanech, ale třeba také v Merklíně.

A kdy si správně posune ručičky na svých vlastních hodinkách? „Prostě někdy, až budu mít čas. Abych se přiznal, moc je vlastně ani nenosím, není to nutné. Dnes se dozvíte, kolik je hodin, prakticky všude. Beru si je, právě jenom když přeřizuji hodiny ve věžích,“ dodal Silovský.

Ručičky posouvá i starosta

Jsou však i obce, které jsou na tom úplně jinak. Třeba o hodiny na kostele ve Městě Touškově se už několik let stará starosta Josef Fišer.

Stroj, který se přechodu na zimní čas nedočká, je v hodinách v Plasích. Před časem totiž vypověděl službu a podle jeho správce Roberta Drozdy nějakou dobu potrvá, než se ho podaří rozhýbat. „Tuším, v čem by mohla být závada, ale je to složitý stroj. S opravou to vypadá na dlouho a obyvatelé Plas se budou muset spolehnout na čas vlastní,“ zakončil.