Policie každoročně vyjíždí k desítkám nehod, ve kterých byli zapojeni chodci. „Jen za poslední čtvrtletí museli plzeňští policisté zasahovat u pěti dopravních nehod,“ říká Veronika Hokrová z Oddělení tisku a prevence Policie ČR. Při dvou z nich zemřeli tři chodci, v ostatních jich bylo několik zraněno. „V současné době je stále v šetření, zda byly tyto dopravní nehody zaviněny chodci nebo řidiči,“ dodává.

Pěší si často myslí, že mají zásadně přednost a ignorují pravidla, která jsou uložena zákonem. Tím ohrožují sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Nejvíce ohroženi jsou však právě chodci. Podle Hokrové tomu předchází prevence v podobě pravidelných bezpečnostních akcí: „Každoročně posilujeme hlídky na frekventovaných místech a u škol, zejména na začátku a na konci školního roku.  Dále se konají akce, při kterých se zaměřujeme na kontroly chodců na přechodech a v jejich blízkosti.“ Pokud chodci přechází mimo rámec, může jim policista uložit blokovou pokutu do výše 2000 korun.

Západ slunce nad Plzní.
Rozhledna Chlum lákala na západ slunce i hvězdnou noc. Podívejte se

Podle zprávy Policie ČR pěší často porušují pravidla provozu na dělených přechodech, kde je více jízdních pruhů rozděleno ostrůvky. V tomto případě pro každou polovinu přechodu platí dva rozdílné semafory, to ale chodci nerespektují a přecházejí přechod naráz, ačkoli nemusí stihnout dojít na druhou polovinu přechodu, dokud svítí zelená.
 
Tereza Prášilová