První pracovní den o letních prázdninách jsem však cestovala hodinu.

V trolejbusu číslo 13 ještě nic nenaznačovalo, že si dnes z knížky přečtu dvakrát tolik stránek než jindy. Jedu tedy obvyklých deset minut na náměstí Milady Horákové. Při výstupu jsem však mohla jen zamávat odjíždějícímu autobusu 1A, který nahradil kvůli výlukám a uzavírkám tramvaje. Na další autobus jsem čekala deset minut. Bylo mezi osmou a devátou hodinou ráno, zastávka se brzy zaplnila netrpělivými lidmi. „Dobře, jsou prázdniny, ale copak snad lidé nechodí do práce? Ne všichni jsou studenti či učitelé! Ne všichni mají dovolenou…," ozývaly se kolem mě nespokojené hlasy.

To horší však mělo teprve přijít. Na Olšové, což je teprve třetí zastávka za začátkem trasy, naplnili další cestující autobus klasické velikosti k prasknutí. Počínající vedro a pomalé rozjezdy na dalších zastávkách změnily zatím jen krotké lamentace v hlasité výkřiky. Maminky s kočárky i některé málo průbojné osoby neměly šanci nastoupit.

Mnozí pak překvapeně sledovali, když autobus odbočil do Sladkovského ulice a k vlakovému nádraží jel oklikou. Když konečně dorazil na svoji konečnou stanici – tedy na náměstí Republiky – a lidé postupně vypadali ze dveří, zbývalo mi už jen přestoupit na tramvaj č. 2. O plynulý přestup ale opět nešlo, čekala jsem dalších deset minut.

„S problémy musejí cestující počítat. Jedná se jednak o klasický prázdninový provoz – a ten se podle probíhajících výzkumů ještě doladí, další nesnáze způsobují výluky. Náhradní doprava bohužel není v souladu s klasickým provozem, proto na sebe spoje nenavazují. Rekonstrukce kolejiště v Mikulášské ulici a související výluky tramvajové dopravy by měly omezit provoz tramvajových linek č. 1 a 2 jen do 11. července," vysvětluje a uklidňuje dopravně provozní ředitel PMDP Václav Zikmund. A potěšující informace je i ta, že cestující s jízdenkou si ji po přestupu mezi autobusem 1A a tramvají 1 označí na opačném konci.

Změny v MHD

Tramvaj č. 1: Bolevec – Zvon – nám. Republiky – Bolevec
Autobus 1A: Slovany – nám. Republiky – Zvon – Slovany
Tramvaj č. 2: Skvrňany – Zvon – nám. Republiky – Skvrňany
Autobus 2A: Světovar – nám. Republiky – Zvon – Světovar
POZOR: Mikulášské nám. bez zastávky, náhradní je na Slovanské třídě před křiž. s ul. Sladkovského
Hl. n. ČD, Sirková bez zastávky, náhradní je mezi viadukty ČD