Dotaz čtenářky Marie R. z Klatov: Dobrý den, je mi 37 let a ještě před mým narozením mi zemřel táta. Od mých pěti let mě spolu s maminkou vychovával nevlastní otec. Nyní by mě chtěl táta osvojit za vlastní, je to možné?

Odpovídá JUDr. Tatiana Jirásková z advokátní kanceláře Svejkovský, Kabelková a spol. (www.aksvejkovsky.cz):
Ano, od 1. ledna 2014 občanský zákoník osvojení zletilých připouští, pokud to není v rozporu s dobrými mravy. V situaci, kdy osvojitel, tedy váš nevlastní táta, o vás pečoval jako o vlastní již v době vaší nezletilosti, je osvojení možné. Stejně tak je tomu v případě, kdy osvojitel hodlá osvojit dítě svého manžela nebo v případě, že přirozený sourozenec osvojovaného již byl osvojitelem osvojen (např. v situaci, kdy právě kvůli zletilosti osvojovaného před rokem 2014 nemohlo ze zákona k osvojení dojít).

O osvojení, které bude obdobou osvojení zletilého, musí rozhodnout soud. Návrh k okresnímu soudu příslušnému podle bydliště osvojovaného podá osvojitel. K návrhu osvojitel připojí potřebné doklady (např. váš rodný list, úmrtní list vašeho tatínka, případně oddací list osvojitele s vaší maminkou, pokud jsou manželé). S návrhem na osvojení musíte vyjádřit svůj souhlas, a pokud jste vdaná, souhlas musí vyslovit i váš manžel.

U zletilého osvojením nedochází ke změně příjmení, můžete si však se souhlasem osvojitele připojit jeho jméno ke svému příjmení. Jste-li vdaná, i k tomuto úkonu bude soud vyžadovat souhlas vašeho manžela.

Právní následky bude mít osvojení pro vás jako osvojence a vaše potomky, které se narodí po právní moci rozsudku o osvojení. Máte-li děti, které se narodily ještě před osvojením, bude pro ně mít osvojení právní následky pouze v případě, že s vaším osvojením vyslovily souhlas. Jedním z nejdůležitějších právních následků osvojení je dědění. Osvojením se stanete dědicem po osvojiteli v první zákonné třídě dědiců spolu s jeho manželkou a dalšími dětmi osvojitele. Do dědických práv osvojitele (v situaci, kdy osvojitel zemře a měl by dědit) ale osvojením nevstupujete.

Rubrika vychází každé úterý. Máte-li i vy dotaz nebo potřebujete poradit od právníka, popište nám co nejpřesněji vaši situaci a zformulujte svůj dotaz a napište nám ho na adresu pravnikradi@denik.cz