Desítky uzavírek už trápí řidiče projíždějící Plzeňským krajem. O prázdninách ještě další přibudou a léto na silnicích bude pro řidiče pořádně horké. Nejhorší situace je zatím v Plzni, kde vedení města radí využívat hromadnou dopravu.

Největší očekávanou uzavírku přinese stavba na silnici Žebnice - Plasy. „Tříkilometrový úsek z Plas k odbočce na Žebnici na Plzeňsku bude přes prázdniny uzavřený. Silnici první třídy čeká celková rekonstrukce. Oprava bude stát 50 milionů Kč. Objížďka pro osobní auta povede přes okolní vesnice, kamiony pojedou přes Rokycansko,“ řekl vedoucí provozního úseku plzeňské správy Ředitelství silnic a dálnic ČR Michal Syřínek. Šoféři nejsou nadšení. „Jako řidiči kamionu mi objížďky přes malé obce vadí. Zdržuje to,“ stěžoval si Josef Lán z Touškova.

Plzeňská Škoda slaví 160 let - Areál Škoda Transportation se otevřel veřejnosti.
PODÍVEJTE SE: Lákal důl i Škodovka

Ostatní opravy by neměly být takto náročné. „Možná pro ty, co pojedou na Šumavu. Tam budeme za částečné uzavírky spolu s obcí opravovat průtah Neznašovy v délce 2,2 km za 30milionů. Kč. Tady ještě přesný termín neznáme, pravděpodobně částečně do prázdnin zasáhne,“ dodal Syřínek. Dopravu na Šumavě ovlivňuje také uzavření úseku silnice druhé třídy mezi Dlouhou Vsí a Kašperskými Horami. Uzavírka se protáhne do 15. listopadu.

Kde se kope a kopat bude
Úsek silnice I/27 z Plas k odbočce na Žebnici na Plzeňsku (1.7 31.8 )
Úsek mezi Dlouhou Vsí a Kašperskými Horami II/169 a II/ 145 (březen 15. 11)
Úsek (Klatovské ulice) II/186 Plánice na Klatovsku (10.6-30.11)
Hlavní průtah II/605 v Holoubkově na Rokycansku (duben červenec)
Hlavní průtah II/204 v Dolní Bělé (až do roku 2020)
Oprava hlavní silnice a stavba mostu v obci Puclice na Domažlicku (29.4-31.8)

Plánovaná uzavírka průtahu v Kožlanech v rámci dostavby silnice mezi Rakovníkem a Kralovicemi se zřejmě posune až na září kvůli jiné uzavírce v Jesenici. Starostové obcí a měst počítají s dopravními komplikacemi, zároveň se ale shodli na tom, že období prázdnin je pro opravy ideální.

Na rekonstrukce a výstavbu nových silnic a cyklostezek je v krajském rozpočtu vyhrazena částka 640 milionů korun. „Oproti loňsku je to navýšení o deset milionů. Za dalších 35 milionů vzniknou projektové dokumentace plánovaných staveb,“ vypočítal krajský náměstek pro dopravu Pavel Čížek.

Srážka dvou vlaků u Horažďovic.
Srážka vlaků uzavřena. Výpravčí a signalista dostali podmínky