„Začátek turnaje nám bohužel nevyšel. Prohra 1:3 s Francií nás ale do kolen nesrazila. Naopak nám dodala chuť vítězit,“ říká sedmnáctiletá gólmanka Miroslava Baštová, která utkání s francouzskou reprezentací sledovala jen z lavičky náhradníků. V dalších zápasech však již českou svatyni hájila. „Trenérka Martina Poláková mi dala příležitost v utkání proti Ukrajině. Přispěla jsem svými zákroky k výhře 4:1 a na postu jedničky vydržela až do konce turnaje,“ usmívá se mladá reprezentantka.

S konečným čtvrtým místem je spokojená. „Do turnaje jsme vstupovali s cílem udržet divizi B. To se povedlo, což je skvělé. Při troše štěstí jsme však mohli získat i bronz,“ vzpomíná na smolné utkání s Běloruskem, v němž inkasovala rozhodující gól na 1:2 jen několik vteřin před koncem.

Spokojená nejen s celkovým umístěním týmu, ale i se svými výkony v průběhu šampionátu je i druhá hráčka z Litic Zuzana Hanzlíková. „Trochu zklamaná jsem byla po prvním prohraném zápase s Francií. Ale máme dobrou partu, semkli jsme se a začalo se nám dařit. Chtěli jsme našim fanouškům dokázat, že pozemní hokej umíme, a to se nám, myslím, podařilo,“ říká sedmnáctiletá reprezentantka, která většinou nastupovala na pravé straně obrany. „Ale zahrála jsem si i v záloze,“ dodává s úsměvem.

Stinnou stránkou turnaje byli podle názoru obou litických hráček rozhodčí. „Byla to hrůza, několikrát nás v důležitých momentech pěkně zařízli,“ shodují se. „I přes jejich nepřízeň jsme si ale domácí šampionát vychutnávaly a jsme rády, že jsme mohly reprezentovat,“ dodávají na závěr obě Plzeňanky.