A své dovednosti mohou rozvíjet také díky stipendiu, jež získali od Nadace Olgy Havlové.

Dvacetiletá Plzeňanka měla problémy vůbec sehnat základní školu, která by ji přijala s jejím postižením. Nakonec ji vzali v Plzni-Božkově. Podobné komplikace prožívala také u střední školy. Na individuální studijní plán kývli na Gymnáziu Františka Křižíka. Loni Votípková úspěšně absolvovala a od září studuje na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Mladé ženě po celou dobu obrovsky pomáhá její matka. Kromě toho ji už několik let finančně podporuje také Výbor dobré vůle fungující pod Nadací Olgy Havlové.

Za stipendium si na gymnáziu pořídila lepší naslouchátko a speciální vysílačku, kterou používá i teď na vysokoškolských přednáškách a seminářích. Peníze v současnosti využívá zejména na ubytování v Praze. „Podpory si velmi vážím a je to pro mě výzva. Musím říct, že kdybych nedostávala stipendium, nevím, jestli bych dnes byla tam, kde jsem," uvedla Plzeňanka.

Mezi 77 znevýhodněnými, kteří letos pobírají stipendium, je také Jan Herman ze Strakonic. Život se mu obrátil vzhůru nohama před třemi lety, kdy se zranil při autonehodě a zůstal na vozíku. Vyjma studia na Fakultě právnické ZČU, kde je druhým rokem, se loni přihlásil ještě na Vysokou školu finanční a správní v Praze. „Když jsem hledal brigádu, viděl jsem, že mě můj hendikep omezuje. Přihlásil jsem se na druhou vysokou, abych si rozšířil možnosti, kde se později uplatnit," vysvětlil Herman. Stipendium od nadace dostává od loňského podzimu a penězi si částečně hradí cestování i nákup učebnic a skript.