V projektu ekologové z Německa a západních Čech chřástaly monitorují třetím rokem. Vysílačky dali sedmi chřástalům, zatím se ale nepodařilo vysledovat jejich celou cestu na zimoviště a zpět, řekl dnes ČTK jeden z autorů projektu Jiří Vlček z krajského úřadu Plzeňského kraje.

"Je to velké zklamání, těšili jsme se, že se podaří monitorovat celý cyklus. Sledovali jsme signál od loňského června, poslední informace přišla 10. dubna. Jestli odmlčení přímo souvisí se začátkem migrace, ale nevíme," řekl. Chřástalové se s dalšími migrujícími ptáky nezřídka stávají kořistí lovců. Šance, že by pouze selhala vysílačka, pták se vrátil Šumavu a při dalším pozorování byl znovu odchycen, je podle Vlčka nepatrná.

V prvním roce dostali miniaturní vysílačku napájenou fotovoltaickým článkem dva samci chřástala, loni nosilo speciální batůžek na zádech pět ptáků. Tři ptáky se podařilo sledovat až do Afriky. Poslední sledovaný chřástal Eda se nejdřív na několik týdnů usadil v Jižním Súdánu, pak přeletěl do Keni. O rok dříve signál jiného chřástala umlkl v Eritreji.

Chřástalové dosud nebyli satelitně sledováni, česko-německý projekt tak nabízí přírodovědcům unikátní poznatky z biologie skrytě žijícího ptáka, které lze jen těžko standardními metodami zjistit, vysvětlil Vlček. I když se nepodařilo monitorovat i návrat chřástala do Čech, satelitní sledování přineslo ornitologům cenné informace o pohybu ptáků na českém území. Mají tak představu o způsobu života chřástalů, což může pomoci k jejich ochraně. Bude například možné vypracovat podklady pro dotační programy pro zemědělce hospodařící na územích obývaných chřástaly. Například vhodně načasované sečení luk může pomoci k ochraně druhu zdržujícího se právě v lučních oblastech Českého lesa či Šumavy.

"Z výsledků sledování nás také překvapilo, jak rychle a přímo se dokáže na první pohled těžce letící pták přesunout tisíce kilometrů na jih," uvedl ornitolog. Loni sledovaný pták Goli, odchycený u Srní, letěl do Jižního Súdánu přímo za méně než deset dní. Samec Eda původem ze šumavského Zhůří si zas udělal cestou zastávky u města Novi Sad u Dunaje a poté v Libanonu a v Jižním Súdánu, až skončil v Keni.

Přírodovědci chtějí v projektu pokračovat i letos, vysílačky by mělo dostat posledních pět ptáků v Německa a z oblasti Českého lesa a Šumavy na západě Čech. Vědci by rádi příští rok uspořádali v Plzni evropskou konferenci o chřástalech. "Zatímco v západní Evropě chřástal téměř vymizel, na Balkáně nebo v Rusku je jich hodně. Chtěli bychom přivést i tyto východní státy k jejich ochraně," dodal Vlček.