Po mimořádném jednání vedení strany, které se konalo ve středu večer, byla na druhou kolej odstavena místopředsedkyně SPOZ, ekonomka Dita Portová, která zároveň působila jako předsedkyně strany pro Plzeňský kraj. Krajská organizace byla navíc zrušena.

„Navíc bez uvedení důvodu, stejně tak jako organizace v Praze. Já se domnívám, že důvodem bylo to, že jsme si stěžovali na porušení stanov strany při sestavování kandidátní listiny v kraji pro předčasné volby," řekla Deníku Portová. Doplnila, že jak republiková komise, tak vedení strany se stížností odmítly zabývat. „…raději ty krajské organizace zrušily," je přesvědčená Portová. Jak jsme již dříve informovali, krajská organizace nejprve předložila svou kandidátku s lídryní Portovou. Vedení strany ale sestavilo kandidátku vlastní a z původních lidí jich na ní zůstalo šest. Zmizelo i jméno Portové.

V kraji funguje 
„koordinátor"

V Plzeňském kraji nyní zůstává jen jakási členská základna, jejímž vedením strana pověřila Martina Havaše, který byl zmocněncem strany do voleb v Plzeňském kraji. Jeho úkolem nyní bude dát krajskou organizaci zase dohromady. „Pana Havaše neznám já ani moji kolegové z naší zrušené buňky. Ptala jsem se, kdo to vůbec je a zda je ve SPOZ, a bylo mi řečeno, že je pouze koordinátor," řekla Portová.

Předsednictvo strany zasedalo mimořádně kvůli volebnímu debaklu. Hlasovalo o rezignaci předsedy SPOZ Zdeňka Štengla – ten nakonec svůj post ustál a stranu povede dál. „Dal jsem rezignaci na funkci, ale předsednictvo ji nepřijalo. Takže mě pověřilo vedením do řádného volebního sjezdu," řekl po jednání Štengl.

Tomu se ale Portová jen usmívá. Předevčírem se totiž hlasovalo i o dalších lidech ve vedení strany včetně jí. Na rozdíl od ostatních si však Portová svou pozici neudržela. „Vedení strany se rozhodlo jít cestou pošlapání stanov a demokratických principů. Celé to považuji za obrovskou šaškárnu a hru na rezignace. Všichni se předváděli, jak hodlají rezignovat, ale v podstatě nikdo rezignovat nehodlal. Beze mě se sešli už dvě hodiny před tím, než zasedání proběhlo," řekla Portová. „Není tam vůbec žádná sebereflexe lidí za ten tristní volební výsledek. Dělají, jako kdyby se nic nestalo," doplnila.

Portová nyní zvažuje odchod ze strany. Nevylučuje též vznik nového „demokratického" politického uskupení. Obroda zemanovců už ale podle ní nemá smysl. „Ten projekt již považuji za mrtvý," podotkla.

Zemanovci v kraji ve volbách totálně propadli. Svůj hlas jim dalo necelé jedno procento voličů.