Co chce kraj koupit
• Budova je z roku 1997, v přízemí je restaurace s kuchyní, kotelna, sušárna, prádelna, sklepy, garáže a recepce. V 1. patře je byt správce 6+1 s terasou, který lze přestavět na dva apartmány, a šest dvoulůžkových pokojů s možností až dvou přistýlek v každém z nich.
• Součástí koupě jsou i pozemky a srub. 

A zároveň má sloužit školám pro lyžařské výcviky. Podle opozice je to drahý nesmysl a návrat do minulosti. Pro školní ´lyžáky´ je navíc hotel Malá Paříž na Špičáku malý. Debata provázející tento bod byla velmi emotivní.

Záměr na koupi včera předkládala náměstkyně hejtmana pro majetek Zdeňka Lišková (KSČM). „Prověřovalo se vícero objektů. Chtěli jsme, aby byl v dobrém stavu, provozovatelný a bez větších nákladů," vysvětlila Lišková, proč je v užším výběru právě hotel na Špičáku. „Dlouho hledáme objekt pro zaměstnance úřadu a našich příspěvkových organizací, kterých je celkem 8600," doplnil hejtman Václav Šlajs (ČSSD).

Opozice koupi hotelu kategoricky odmítá. „Vracíme se do doby před rokem 1989. V době, kdy kraj financuje veřejné služby a musí škrtat v rezortech, chceme kupovat rekreační zařízení?" tázal se zastupitel a plzeňský primátor Martin Baxa z ODS. Vyzval, ať hejtmanství raději posílí rozpočty škol, sociálních zařízení, kultury či dopravy. Hejtman následně zvýšeným hlasem připomněl nákup pozemku v Kozojedech, kde mělo kdysi vzniknout zařízení pro postižené. To koupilo před lety ještě pravicové vedení kraje. „Patnáct metrů od toho je hnojiště. Ani koně bych tam nedal!" hřímal Šlajs.

Topkař Marek Sýkora zase upozornil na využitelnost objektu. „Při počtu 8600 zaměstnanců a kapacitě hotelu bude mít každý z nich nárok na rekreaci jednou za 20 a půl roku, to je přece naprosto směšné," pobavil ostatní zastupitele dobřanský starosta.

Opozice také argumentovala tím, že zatím nejsou vyčísleny provozní náklady na objekt. V předložené částce 250 tisíc Kč ročně totiž nejsou mzdové náklady například na recepční, správce či kuchaře a číšníky. Proti hotelu byl i klatovský starosta Rudolf Salvetr (ODS). „Neumím si představit, jak by hotel s kapacitou 25 lidí dokázal zvládnout lyžařský kurz," řekl. Opozice kraji navrhla místo koupě hotelu zřídit sociální fond, který by rodičům přispíval na lyžařské kurzy jejich dětí.

A výsledek hodinové emotivní debaty? Koaliční ČSSD a KSČM záměr prohlasovaly, kraj tedy bude dál vyjednávat o koupi tohoto objektu.