Přes dvě stě lidí ze Spáleného Poříčí a přidružených obcí přišlo do včerejšího poledne vyjádřit svůj názor v anketě o umístění radaru. Přijela dokonce i Iva Skálová, která má trvalé bydliště v Lipnici, ale již dva roky žije se svým manželem v Sušici.

„Jsem proti radaru v Brdech. Pokud bych se ankety nezúčastnila, vyčítala bych si to. Takhle mám čisté svědomí, že jsem udělala maximum,“ sdělila nám paní Iva. „Radar na našem území je stejně zbytečný jako gripeny. Náš stát je přece malý, jak se říká, malé sele nemá nepřátele,“ dodal její manžel Jiří Skála.

Během včerejšího dopoledne se do volební místnosti dostavili hlavně senioři a maminky na mateřské dovolené. „Lidé chodí pořád v hojném počtu,“ prozradila členka volební komise Iva Jakubčíková. Většina občanů se podle ní staví k radaru v Brdech záporně. „Řada lidí, co sem přišla, nám svůj názor dala jasně najevo. Na druhou stranu jsem viděla i tři muže, kteří po městě chodili s americkou vlajkou,“ dodala Jakubčíková.

Někteří ovšem chtěli zůstat v anonymitě. „Úplně mě z toho seznamu vyškrtněte. Já tam vůbec nechci figurovat,“ volala na komisi jedna z místních žen.

V anketě mohli lidé odpovědět na dvě hlavní otázky: Souhlasíte s umístěním radarové základny v navržené lokalitě zhruba dva kilometry od obcí Míšov, Borovno, Trokavec? A souhlasili byste s umístěním radaru uvnitř vojenského prostoru, a to minimálně 3 až 4 km od krajů obcí?