Na několika místech v republice si můžete vyzkoušet neřízené kutálení v devadesátikilovém zorbu. Jedná se o plastovou kouli, jejíž podoba se zrodila v hlavě Novozélanďana Andrewa Akerse, když si prohlížel da Vinciho Vitruvovou figuru. Vybrat si můžete mezi variantou na vodní hladině a na travnatém kopci, v zimě se nabízí další možnost, snowzorbing. Zorbování nabízí na Plzeňsku například vesnička Rakolusky na řece Berounce.

Nemusíte čekat na sníh, abyste si užili zábavu na sjezdovce. Skicentrum v Kubově Huti myslí na své návštěvníky i přes léto a nabízí jim jízdu na terénních koloběžkách na několika různě dlouhých trasách.

Přímo v Plzni, konkrétně v areálu bývalé papírny, můžete s přáteli poměřit síly na okruhu závodních motokár. „O prázdninách registrujeme větší počet mladších závodníků, kteří k nám chodí trávit svá volná letní odpoledne. V nejbližší době chystáme rekonstrukci areálu včetně baru, přibudou například venkovní elektrická autíčka pro děti nebo šipky," láká návštěvníky Martina Bláhová.

Další adrenalinové atrakce nabízí nedaleký Škoda Sport park v Doudlevcích. Lanové centrum je přes prázdniny z technických důvodů uzavřené, ale přesto zde můžete hledat hranice svých možností. „Návštěvníkům nabízíme skákání na chůdách nebo výstup na lezeckou věž," doporučuje Martin Homan z tamní půjčovny sportovních potřeb. Cestu si sem našla i členka horolezeckého oddílu Klára Šleisová: „Počasí je ideální, slunce moc nepálí a často se schovává za mraky. Preferuji lezení v přírodě, ale věž je na rozdíl od skal příjemná v tom, že mohou na jednom místě vystupovat jak začátečníci, tak pokročilí, protože nabízí několik stěn s různými úhly výstupů. Vyrazily jsme sem s kamarádkou, chtěly jsme se trochu protáhnout a potrénovat."

Pokud by počasí nepřálo venkovním aktivitám, Rock ´n´wall v sadech 5. května nabízí indoorovou lezeckou stěnu. Koncipována je jak pro začátečníky, kteří se mohou zapsat do individuálního kurzu lezení a vyzkoušet si první „krůčky" na stěně pod dohledem instruktora, tak pro zkušené lezce.

ZorbingRakolusky, Plzeňský kraj
Za hodinu zaplatíte 1430 Kč,
je nutné si aktivitu předem zarezervovat.
Osoby mladší 18 let mohou zorbing provozovat jen se souhlasem zákonného zástupce.
Nosnost waterzorbingové koule je 95 kg.

Lezecká v잊koda Sport park Doudlevce
vstup zdarma
Lezecká věž je určena pouze pro lezení s jištěním a poskytuje možnost výstupů v různých obtížnostech. Výstup na lezeckou věž je možný pouze s normovanou horolezeckou výzbrojí, kterou si můžete v areálu od 14 do 20 hodin vypůjčit, stejně jako skákací chůdy a inline brusle.

Terénní koloběžkyKubova Huť
duben – září
200 – 300 Kč/60 minut (koloběžka, vlek, přilba)
K dopravě na vrchol sjezdovky se používá lyžařský vlek „Pod Obrovcem". Na výběr je z několika různě dlouhých tras.

MotokáryPapírna Plzeň, Zahradní 173
po – čt: 10:00 – 01:00
pá, so: 10:00 – 02:00
ne: 10:00 – 0:00
Cena jízdy (11 minut) je 200 Kč. V prodeji jsou dárkové balíčky, např. 1 jízda v motokáře a půlhodina v závodním simulátoru za 400 Kč.

BoulderingSady 5. května 24, Plzeň
po-čt: 15:00 – 23:00
pá: 15:00 – 01:00
so: 17:00 – 01:00
ne: 18:00 – 21:00
Jednotlivé vstupné vyjde dospělého na 80 Kč, studenta na 60, děti do 15ti let zaplatí 50 Kč. Možné jsou i nákupy permanentek a zvýhodněného vstupného pro skupiny.

Lanové centrumLanové centrum Sklárna Žihle
Do dvou osob zaplatíte 500 Kč za hodinu, s narůstajícím počtem účastníků se zvyšuje sleva na vstupné.
Vstup je možný pouze po objednání, účastníci mladší 18 let v doprovodu zákonného zástupce. 

Tereza Brožová