Ceny tepla, vody, jízdného ve veřejné dopravě, nájmů v městských bytech ani poplatky za svoz odpadů Plzeň s novým rokem nezdraží. Radnice slibuje, že poplatky za městské služby udrží i v příštím roce na současné úrovni.

Cena vody je v Plzni v porovnání s republikovým průměrem vysoká. Radní ji letos v září zlevnili asi o tři koruny na 86,14 Kč za kubík. Průměrná cena vody v ČR přitom činí podle sdružení vodovodů a kanalizací 83 korun za kubík a příští rok by měla zdražit nejvíce o procento až dvě.

Vodárnu město odkoupilo letos v lednu do svého majetku od francouzské Veolie, takže je to nyní stoprocentně městská firma. „Díky tomu se nám podařilo utvrdit vlastnický vztah k základním komoditám, s nimiž město pracuje, tedy k teplu, vodě, dopravě a odpadu," uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Kromě vodárny město stoprocentně ovládá Plzeňskou teplárenskou, Plzeňské městské dopravní podniky i odpadovou firmu Čistá Plzeň.

Zdražovat nebude ani teplárna

Městský odpadový systém stojí radnici ročně asi 200 milionů korun. Plzeňanům klesla cena za popelnice na polovinu, vyvážení radnice doplácí. Při placení popelnic jsou lidé podle ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase (ČSSD) velmi disciplinovaní. „Platební morálka je velmi dobrá, bez problémů přichází až 98,5% plateb," řekl Kotas. Systém je ale pro město stále dražší, alespoň na část doplatku padne podle Kotase i letošní 50milionová dividenda z Plzeňské teplárenské.

Ani ta nebude Plzeňanům zdražovat teplo, které zůstává jedno z nejlevnějších v ČR, tedy 512Kč/GJ včetně DPH.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) je cena i přesto na hranici konkurenceschopnosti a město nechce, aby zákazníci přecházeli jinam. „Plyn je levný a konkurence veliká," uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Jízdné se zvedne jen o inflaci

Nájmy městských bytů město nezvýšilo od roku 2012, u jednotek standarndní kvality činí 82,10 Kč za metr čtvereční za měsíc.

Od r. 2012 se nezvýšila ani cena veřejné dopravy. Za papírovou jízdenku se platí 18 korun, 16 korun stojí 30minutový tarif koupený přes kartu ve voze. Radní města schválili, že každoročně se ceny mírně zvednou jen o inflaci, což se na korunových částkách ani neprojeví.

Plzeňské městské dopravní podniky odjezdí v r. 2017 přibližně stejně kilometrů jako letos. Proto i úhrada prokazatelné ztráty, kterou jim platí radnice, zůstane přibližně stejná a to cca 840 milionů Kč. Radnice ale splácí jejich nové depo na Karlově, jde o cca 100 milionů Kč ročně. „Město Plzeň je ve smlouvě jako ručitel," poznamenal Kotas.