Od té doby je odkázaný na pomoc druhých. Chlapec nemůže chodit a maminka jej musí krmit.

Jeho fyzický i psychický stav viditelně zlepšují speciální rehabilitační cvičení a léčebné pobyty. Velkou naději nyní Honzíkovi blízcí vkládají do takzvané delfinoterapie.

Oč vlastně jde? Jak napovídá složenina slova, jde o léčebný postup, při kterém se používají delfíni. Je prokázáno, že delfinoterapie je velmi úspěšná při odbourávání stresových stavů a na pacienty působí blahodárně. Stále častěji tak doprovází léčbu u takových dětí, jako je právě Honzík.

Zvuky, jakými se delfíni dorozumívají, dokáží příznivě ovlivňovat nervový systém člověka. Samotná terapie se odehrává v bazénu, kde je terapeut s dítětem a delfínem, na břehu je pak ještě cvičitel delfína. Dítě pak může zvíře hladit, hrát si s ním a plavat na něm. Přispívá to k uvolnění svalstva a celkovému uklidnění pacienta.

Honzíkovi rodiče vzpomínají, že když si svého syna přivezli před čtyřmi lety z porodnice, tak se ani neusmál, nezabrečel a mimicky vůbec nekomunikoval. Stav se ale časem začal zlepšovat. „Začal na nás reagovat a otáčel se, když člověk promluvil. Pak se začal smát, což bylo něco úžasného. Teď má tendenci zvednout hlavičku a už i vydrží," popisuje Honzíkův otec Jan Kopal.

Terapie, které rodina s chlapcem podstupuje, mají podle jeho slov na chlapcův stav velice příznivý vliv. „Děláme jich hodně a chlapci pomáhají. Určitě bychom si vyčítali, kdybychom nezkusili všechny možnosti," pokračuje táta malého Honzy, který dnes díky péči, jež mu okolí věnuje, dokonce rozeznává barvy a tvary.

Pravdou ale zůstává, že léčba je velice nákladná. Aby situaci rodina finančně zvládala, Jan Kopal má momentálně tři zaměstnání. Ne vše totiž hradí pojišťovna. Stejné je to i v případě delfinoterapie. Program pro malého Honzíka potrvá deset dnů, a pobyt rodiny v Turecku, kde se terapie uskuteční, tak vyjde na celkem na 150 tisíc korun.

Dnes už je jasné, že rodina do Turecka odletí brzy. V minulých dnech totiž na konto Honzíka Kopala přispěl jeden dárce právě 150 tisíci korunami.

Na kontě, z něhož je hrazena chlapcova léčba, je tak nyní 180 tisíc korun. Přispívat je možné i nadále, a to na transparentní účet: 131313111/2010.

Martin Homan