Pomník Díky, Ameriko! kterým Plzeň děkuje za osvobození Američanům, začíná ohrožovat své okolí. Oba žulové pylony praskají, v pravém kvádru už trhlina sahá k polovině jeho šířky. Hrozí, že se kámen roztrhne a na frekventovaném místě U Práce, kde se pohybují tisíce lidí, někoho zraní. Každý z pět metrů vysokého pylonu totiž váží více než 12 tun. „Je to problém, o kterém víme a řešíme ho," prohlásil starosta třetího městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD).

Rozsah poškození zkoumali v pátek odborníci, kteří oba kamenné kvádry U Práce rentgenovali. Průzkumem se zjistí, jak hluboké praskliny skutečně jsou, a podle toho se bude při opravě postupovat. Pravděpodobně se bude muset každý z kvádrů zpevnit ocelovými profily a šrouby, seshora se provrtá až k zemi a otvor se zalije speciální pryskyřicovou směsí, která kámen vyztuží a zpevní. „Opravu odhadujeme na 300 až 400 tisíc korun," poznamenal Neubauer.

Opravu zaplatí obvod

Starosta řekl, že peníze za opravu zaplatí jeho obvod, potom se bude s radnicí a vedením města dohadovat o nějaké spoluúčasti. „Teď není čas řešit, kdo a co bude platit. Musíme nechat pomník co nejdříve opravit, aby se nestalo nějaké neštěstí," dodal Neubauer s tím, že o problému informoval primátora a vedení města na poradě se starosty. Podle něj platí obvod čištění pomníků i drobné opravy typu uloupnutého písmene, velkou opravu současného problému ale chce obvod řešit společně s městem.

Trhliny na pilířích se nestaly ze dne na den, při květnových oslavách si jich všimli i váleční veteráni. Pomník před 22 lety projektoval podle návrhu malíře Jiřího Kovaříka architekt Jan Soukup. „Stavem pomníku se samozřejmě zabývám a podle diagnostiky pilířů teď zjistíme závažnost poškození," řekl včera Soukup.

Podle jeho názoru se na poškození kamene projevuje obrovské množství aut projíždějících Klatovskou třídou v okolí pomníku. „Brzdící a rozjíždějící se auto vytváří velké dynamické rázy, které pomníkem otřásají," je přesvědčen Soukup. Tvrdí, že zpevnění kamene ocelovými profily se musí nasadit okamžitě.

Odborníci s rentgenem

Během pátečního odpoledne prasklinu na pomníku zrentgenovali odborníci v čele s restaurátorem Karolem Bayerem. Přišli na to, že prasklina na pravém pylonu pomníku Díky, Ameriko! u Práce je opticky větší než na levém kvádru, ve skutečnosti je ale uvnitř více poškozen ten levý.

Žula na pomník byla vytěžena v lomu Řásná u Mrákotína, kamenné kvádry věnovala po revoluci městu soukromá firma. U pomníku se každoročně při květnových slavnostech Svobody koná pietní akt Díky, Ameriko! s veterány a nejvýznamnějšími hosty oslav.

Základní kámen pomníku byl položen v roce 1990 při návštěvě prezidenta Václava Havla a velvyslankyně USA Shirley Templeové-Blackové. Soutěž pak byla vyhlášena o tři roky později, zúčastnilo se jí 50 autorů a vybral se návrh Vladimíra Preclíka. Ten byl ale následně odmítnut a do podoby promluvil plzeňský malíř Jiří Kovařík spolu s dalšími osobnostmi. Vytvořili podobu vítězného oblouku. Nakonec pomník tvoří právě dva pětimetrové žulové pylony. Na levém je znak 16. obrněné divize armády USA, na pravém český lev. Na obou pak datum osvobození Plzně, poděkování a nápis, že Plzeň byla osvobozena americkou armádou v angličtině a češtině.