Výsledky jsou bez velkého překvapení. Asi největším poraženým voleb jsou jednoznačně komunisté v Plzeňském kraji. Vítězem voleb, jak matematicky, tak fakticky, je hnutí ANO. Má velký náskok před ostatními, což mu hypoteticky dává nejlepší výchozí pozici o krajské koalici, ale otázkou je, jak to bude vypadat reálně.

V minulých volbách byly čtyři strany v zastupitelstvu, ale teď jich bude dvojnásobný počet, osm. K sestavení krajské koalice budou potřeba čtyři strany, tedy úplně nový model. Osobně si myslím, že je nejpravděpodobnější koalice ČSSD, ODS, Starostové patrioti a Koalice pro Plzeňský kraj. V této konfiguraci by asi byl nejpravděpodobnějším hejtmanem lídr ČSSD Josef Bernard. A o je důležité, protože když by jakákoliv ze stran chtěla spolupracovat s ANO, tak ANO bude podle mě trvat na postu hejtmana.

ČSSD nemůže jásat, čekali lepší výsledek. Z potenciálu, který měli, nevytěžili nejlepší výsledek. ODS zato víc čekat nemohla. Jsou silní v Plzni, kde by myslím mohli být ještě o pět šest procent výš, a v krajském měřítku je tam ještě pár silných měst, třeba Klatovy. Ale na druhou stranu je tu i řada míst, kde ODS už prakticky neexistuje.

Petr Jurek