Největším cestovatelem je Jiří Uhlík (ODS), bývalý technický náměstek primátora, který vyjel za deset měsíců desetkrát. Dvakrát letěl do ruského Jekatěrinburgu, pětkrát navštívil sousední Německo, z toho třikrát partnerský Regensburg, byl v portugalském Lisabonu či nizozemském Hengelu.

„V Regensburgu jsem se byl seznámit s parkovacími domy a v dopravních podnicích. V Portugalsku zase na prohlídce divadla,“ vysvětlil Uhlík. Primátor Pavel Rödl (ODS) byl v zahraničí osmkrát, jeho náměstkyně Marcela Krejsová (ODS) absolvovala stejný počet cest. Radní Petra Fischerová (ODS) vyjela šestkrát. Naopak doma zůstal náměstek Vladimír Duchek (Pravá volba) a radní Vladimír Tichý (ODS). „Chystal jsem se na pracovní cestu do Winterthuru, byla ale přeložena na příští rok,“ vysvětlil Duchek.

K nejzajímavějším cestám vedení do světa patří návštěva Jekatěrinburgu, kdysi Sverdlovsku. Tam jeli politici hned dvakrát – jednou v dubnu na pětidenní oficiální návštěvu ve složení Krejsová, Uhlík, Fischerová (všichni ODS), podruhé v červnu. Tentokrát letěl primátor Rödl, radní Helena Matoušová a Petr Rund (oba ODS), náměstek Uhlík a tři další úředníci magistrátu. Co v Jekatěrinburgu domluvili? „Vlastně jsme tam hledali náplň pro budoucí spolupráci, protože z minulého volebního období tu byl příslib primátora Miroslava Kalouse. Navštívili jsme tam dopravní podniky, sportoviště, divadlo. Ale k žádné domluvě nedošlo,“ uvedl Uhlík. Podle něj pak rada rozhodla, že s Jekatěrinburgem se město bratřit nebude.

Cesty politiků a členů zastupitelstva do zahraničí musí vždycky schválit městská rada. „Pokud jedou úředníci magistrátu vyřídit konkrétní věc na konkrétní místo, schvaluje jejich cestu jen porada vedení,“ doplnil Duchek.

Zastupitel Milan Chovanec (ČSSD) míní, že cesty primátora a radních mají za úkol prezentovat Plzeň v dobrém světle, podivuje se však nad tím, že v průmyslovém a rozvíjejícím se Jekatěrinburgu nenašla delegace důvod ke spolupráci. „Snad kdyby tam vycestovali potřetí?“ ptá se s nadsázkou.

Zahraniční cesty

10x - Jiří Uhlík – Nizozemsko, Rusko, SRN, Portugalsko
8x - Pavel Rödl – Nizozemsko, USA, Francie, SRN, Rusko, Belgie, Itálie
8x - Marcela Krejsová – SRN, Rusko, Portugalsko, Rakousko, Belgie
6x - Petra Fischerová – SRN, Rusko, USA, Ukrajina, Itálie, SRN
4x - Petr Náhlík – SRN
3x - Helena Matoušová – SRN, Rusko
3x - Petr Rund – SRN, Rusko
0x - Vladimír Duchek a Vladimír Tichý