Nový zábavní vodní park postavený na zelené louce? Nebo rozšíření venkovního areálu bazénu na Slovanech? Na konkrétní otázky zatím politici odpovědět neumí. V koaliční smlouvě, kterou před týdnem podepsaly čtyři politické strany (ČSSD, ODS, Starostové a patrioti, Koalice pro PK), ale stojí: Budeme spolupracovat s městem Plzní na přípravě vybudování akvaparku. Shodu na konkrétním řešení ale krajští politici nemají.

Budoucí hejtman Josef Bernard (ČSSD) před volbami řekl, že Plzni takové zábavní centrum dlouhodobě chybí. „Musíme zmapovat všechny možnosti a vyzvat ekonomy, aby to spočetli. Nebránili bychom se nabídkám soukromých investorů," poznamenal Bernard. Plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) zase řekl, že podporuje koncepci zatraktivnění bazénu na Slovanech, kterou má město v šuplíku a postupným rekonstruováním areálu se snaží sem investovat. Předpokládá se přepůlení venkovního padesátimetrového bazénu, z nějž by se staly dva pětadvacetimetrové. Oba zastřešené, jeden by sloužil plavcům, druhému by přibyly akvaparkové atrakce: tobogány, divoký kanál, vířivky a podobně. To by ale stálo stovky milionů korun.

To, že by město stavělo nový akvapark a za své, Zrzavecký vyloučil a stejný názor má i jeho technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). „Není úkolem města stavět akvaparky, jsou tu důležitější investice do komunikací, kanalizace a tak," prohlásil.

Připustil ale, že spolupráci s krajem může radnice v budoucnu naplnit tím, že by poskytla vhodný pozemek. Už dříve se mluvilo o areálu Na Lopatárně, pozemku u Teska na Borských plolích nebo o blízkosti možného akvaparku poblíž spalovny v Chotíkově, od níž vede horkovod na Košutku. Právě tento zdroj by mohl být pro zábavní park zajímavý.

Podle Šindeláře se ale na radnici nehrnou bohatí investoři se zájmem stavět akvapark. „Za skoro tři roky, co jsem ve funkci, tu nebyl ani jeden," potvrdil náměstek primátora. Dříve se měli na možnost asi dva zájemci ptát, k žádné dohodě ale nikdy nedošlo. Bez soukromých peněz to ale nejspíš nepůjde, nereálné jsou i dotace. Šindelář navíc zdůrazňuje, že investice je jedna věc, druhá jsou náklady na provoz takového areálu.

Ředitel plzeňských bazénů Tomáš Kotora už dlouho opakuje, že doba stavění akvaparků je už pryč. „Lidé vyhledávají spíš wellnes a rekreaci," zdůrazňuje Kotora. Souhlasí s obrovskými náklady na provoz. „Bez vlastního zdroje vody, bez čističky a vyhřívání bude provoz nerentabilní," uvedl Kotora.

S nápadem znovu otevřít v Plzni téma akvaparku přišli asi před rokem na město zastupitelé z opoziční TOP 09. Tehdy navrhovali, že je třeba znovu vyzývat investory, protože ekonomika po krizi roste a je pravděpodobné, že by se investor našel. Jejich nápad ale v podstatě nikdo nebral vážně a náměstek Šindelář prohlásil, že jej považuje za čistě populistický.

Jak se s klauzulí o akvaparku v koaliční smlouvě vypořádá nové vedení kraje, se ukáže v příštích čtyřech letech. Na takovou dobu dali politikům mandáty voliči v krajských volbách.