„Nejsou jasně požadovány částky za jednotlivé služby, což je v rozporu s dosavadní nájemní smlouvou," uvedl náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD) s tím, že odstranění těchto nedostatků je podmínkou pro podepsání smlouvy na dalších deset let. „Z naší strany již byla veškerá dokumentace předána městu. Nyní čekáme na vyjádření, zda bude nový model účtování odsouhlasen," okomentoval situaci jednatel společnosti Pavel Cink, s tím, že by proti předloženému materiálu mělo být obtížné něco namítat.

Na nejasné účtování upozornili sami lékaři, kteří nevědí, jakou částku z celkové, a dle jejich názoru přemrštěné sumy, tvoří energie, úklid či ostraha. „Budova je velký objekt, je možné, že náklady na její provoz jsou opravdu vysoké, v takovém případě by se ale měly hledat způsoby, kde ušetřit," říká za sdružení lékařů Ludmila Sobotková, podle níž je pro některé lékaře výše plateb již neúnosná.

Podle jiných oslovených lékařů, kteří si nepřáli zveřejnit své jméno, má městská poliklinika z pronájmu objektu dobrý byznys a o jeho údržbu se příliš nestará. To chtěli lékaři změnit založením občanského sdružení, které v petici (tu však město neuznalo kvůli několika zákonem stanovených náležitostí) usilovalo například o to, aby byla budova pronajímána bez prostředníka přímo lékařům a všechny vybrané peníze putovaly zpět do údržby objektu. Ten doposud není zateplen, do některých ordinací netěsnícími okny zatéká, své pamatuje i vybavení. Cink nyní slibuje, že i to by se po prodloužení nájemní smlouvy mělo změnit. Plánuje se prý výměna oken či nový nábytek v čekárnách. Sliby ale padaly i v minulosti, vzniknout měly třeba jednotné webové stránky polikliniky. Ty podle Cinka zbrzdila neshoda na jejich podobě i nejistota dalšího trvání nájmu. „Dokončené by měly být do konce roku," uvedl. Opravy do deseti tisíc korun hradí nájemce, ty vyšší jdou pak na účet města jako vlastníka. Pokryty mohou být i snížením nájmu. Ten činí přes tři miliony ročně.

Kontrola vyúčtování by ze strany města měla proběhnout ještě letos, na podpis smlouvy má radnice čas až do vypršení stávající smlouvy, tedy do roku 2014.