„Kouření marihuany se mezi mladými stalo něčím úplně normálním. Takovým směrem by se mládež určitě neměla ubírat, proto jsme se rozhodli s tím něco udělat," říká vedoucí oddělení služební kynologie Rudolf Kvanta, když hovoří o projektu Stop drogám před školou, který má za sebou první rok.

Plzeňští policisté za tuto dobu zkontrolovali téměř tisíc osob a v 59 případech odhalili drogu. Ti, kterým už bylo osmnáct let, navíc dostali pokutu, ovšem v řádech stokorun a s tím, že rodičům policisté nic neoznamovali. „Rozhodně nechceme kriminalizovat mládež," říká Kvanta.

Projekt je postaven především na prevenci, nikoli na represi. Jeho součástí jsou i besedy ve školách, kde policisté předvádějí, jak vycvičený pes snadno odhalí drogu v aktovce nebo ve školní lavici.

Konkrétně do Borského parku policisty přivedla blízká střední hotelová škola. Ta se nachází nedaleko konečné tramvaje číslo 4, kde se denně scházejí bezdomovci a problematické osoby, které popíjejí alkohol, znečišťují okolí a obtěžují kolemjdoucí.

Stejně jako jiná místa v okolí plzeňských škol, i Borský park procházeli policisté v civilu. A skutečně tam narazili na několik mladých lidí, kteří u sebe měli marihuanu. A ačkoli tvrdili, že nemají nic, drogu u nich vystopoval speciálně vycvičený pes.

Držení marihuany
Držení drogy v malém množství je posuzováno jako přestupek podle zákona č. 200/1990 Sb., kde hrozí peněžitá pokuta do 15 tisíc Kč. V případě, že se jedná o množství větší než malé, je to trestný čin podle § 284 trestního zákoníku. Drogu vám policie samozřejmě zabaví.
Zdroj: Policie ČR

„V tom projektu jde hlavně o to říct těm nerozhodnutým nedělej to, protože je to špatně," uvedl vedoucí odboru služby pořádkové policie František Vítek. Mladí lidé podle jeho slov kolikrát ani nevědí, že když u sebe mají marihuanu takzvaně pro svou potřebu, dopouštějí se přestupku. „V rámci projektu se proto snažíme zlepšit právní povědomí školáků a vyvrátit tuto rozšířenou fámu," doplnil Vítek.

Policisté se při své práci během uplynulého roku setkali dokonce s dealery přímo 
u škol.

Do projektu, který byl od počátku zaměřen spíše na střední školy, se nyní zapojí i základní školy v prvním městském obvodě. „Je jedině dobře, že policie něco takového dělá. Pořád totiž platí, že děti mají před policisty respekt a působí to na ně výchovně," řekla Deníku ředitelka 4. základní školy v Kralovické ulici Jitka Mejcharová. Doplnila, že problém s drogami naštěstí doposud nemusela řešit. „Jako prevence je to ale výborné," uzavřela.