Na konci roku skončí Plzeňskému kraji smlouvy s poskytovateli lékařské a zubní pohotovosti. Krajští radní proto v pondělí vyhlásili veřejnou zakázku na jejich nástupce, kteří se mohou těšit na to, že dostanou i více peněz.

Zatímco v uplynulých třech letech kraj na pohotovosti vynaložil 53 milionů korun, pro roky 2018 až 2020 počítá s více než dvojnásobkem. Hodnota zakázky je 139,7 milionu. Podle radní pro oblast zdravotnictví Mileny Stárkové peněz přibylo ze dvou důvodů. „Na dvou místech v Plzni v uplynulých třech letech zajišťovala lékařskou pohotovost Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, tedy naše příspěvková organizace. Hlavním důvodem ale je předpokládané navýšení mzdových prostředků u lékařů a sester,“ vysvětlila radní.

Devět pohotovostí. Veřejnou zakázku kraj rozdělí do devíti částí:
1 – Tachov (dospělí)
2 – Bor (dospělí)
3 – Planá (děti a dorost)
4 – Sušice (dospělí)
5 – Sušice (děti a dorost)
6 – Plzeň (děti a dorost)
7 – Plzeň (zubní)
8 – Plzeň 1 a 3 (dospělí)
9 – Plzeň 2 a 4 (dospělí)

V uplynulých třech letech byla zakázka na pohotovosti nastavena tak, že si lékaři nemohli z roku na rok navyšovat odměny. Teď to půjde. „Kraj k tomu přistoupil na základě požadavků lékařů a sester. U lékařů se počítá s navýšením o 300 až 600, u sester 200 až 300 korun na hodinu,“ pokračovala radní Stárková.

Veřejnou zakázku rozdělí Plzeňský kraj do devíti částí. Co ale dělat, když ani při vidině odměn nebude někde o pohotovost zájem? „Museli bychom to probrat v radě. Kraj má sice povinnost tuto službu zajistit, ale ne nástroje, jak to zařídit. Není specifikováno, kde pohotovost být musí a kde ne,“ dodala Stárková. Pohotovost jako službu za trest prý berou jen někteří lékaři: „Například mladí si tak rádi přivydělají. Někde ale na pohotovost přijdou tři čtyři lidé za noc, a to zase není tolik, aby byl lékař vytížen.“

Hejtman Josef Bernard míní, že je třeba počkat. „Když se někde nikdo nepřihlásí, umožní nám to jiný typ výběru. Můžeme pak jednat přímo s některým uchazečem. Ale doufám, že po tomto navýšení, které jsme udělali, budeme úspěšní,“ věří.