„Byla jsem v šoku,“ říká Pfabová, jejíž dcera měla klíště ve vlasech. „Na jiném místě bych klíště odstranila sama, ale v televizních debatách odborníci doporučují zajít raději k lékaři,“ vysvětlila žena, která tedy vytočila číslo pohotovosti na Slovanech. „Ozvala se mi přímo paní doktorka a po zvolání o otravování mi doporučila klíště vykroutit. Když jsem se zeptala, proč vykroutit, když se všude doporučuje klíště vyviklat, tak už nereagovala,“ vylíčila Pfabová. Nakonec žena s dcerou zamířila na polikliniku na Denisově nábřeží, kde ji na chirurgii odmítli a poslali ji na pohotovost naproti. Odtud je posílali na Slovany, kam prý spádově patří. Žena to ale odmítla, tak lékařka s poznámkou, že jí to pojišťovna nezaplatí, nakonec klíště vytáhla.

Lékařka by prý poradila

Lékařka Marta Vargová, která na Slovanech sedmnáctého sloužila, odmítla, že by kdy něco takového pronesla. Podle ní většinou berou telefonáty sestřičky. „Buď bych ženě poradila nebo bych ji pozvala do ordinace,“ poznamenala Vargová. Zároveň ale připomněla, že v pracovní náplni pohotovosti vytahování klíšťat není, že tamní lékaři mají na starosti složitější stavy.

Stejný názor má i lékařka Zdravotního ústavu v Plzni Daniela Fránová. „Každý člověk by se měl naučit odstraňovat klíště, pouze pokud se přisaje na citlivějších místech, jako je okolí očí nebo genitálie, je možné požádat lékaře. Zdravotní ústav podle Fránové navštěvují například i důchodci, když mají klíště přisáté na zádech nebo jiných nepřístupných místech. „To je pochopitelné, když tito lidé nemají nikoho, kdo by jim pomohl,“ připomněla Fránová.

Doporučila dvě metody odstraňování klíšťat, která se při vytahování nesmějí přetrhnout, jinak by muselo následovat vyndání chirurgicky.

Dobré jsou kleště a mýdlo

Napadené místo se musí nejdříve vydezinfikovat, pak vzít na vlhkou vatičku rozměklý kus mýdla a jím místo potírat tak dlouho, až se klíště pustí. „Většinou třikrát krouživým pohybem přejedete a klíště je pryč,“ dodala lékařka. Klíště je podle ní možné vytáhnout i speciálními kleštičkami na klíšťata, které prodávají v lékárně. Těmi se dá klíště dobře uchopit, lépe než pinzetou, pak je musíme vyviklat. Já kombinuji kroucení a viklání, klíště se nikdy nesmí násilím tahat. Tak nejčastěji dojde k přetržení,“ uvedla lékařka.

Nezáleží na klíšťatech

Podle ní se nedá předpovědět, zda bude vzhledem k mírné zimě klíšťat mnohem víc. „Předloni byla zima tuhá a následně bylo klíšťových encefalitid mnohem víc než v době mírné zimy,“ vysvětlila. Navíc, i když jsou klíšťata nejaktivnější v dubnu a říjnu, nejvíce onemocnění je v červenci a srpnu.

„Počty nemocných jsou závislé na tom, jak jsou lidé v létě aktivní, jak často vyrážejí do přírody,“ vysvětlila Fránová. Jedinou spolehlivou ochranou proti encefalitidě je očkování, které se dá ještě nyní aplikovat s tím, že člověk je chráněný zhruba za 14 dní po druhé dávce očkování, tedy ve druhé polovině prázdnin a na podzim. Riziko napadení klíštětem se sníží, když se člověk dobře obleče, vezme si dlouhé kalhoty a plné boty, navíc se potře repelentem. V posledních letech jsme svědky nového trendu, kdy se onemocnění klíšťovou encefalitidou objevuje dříve. První případy jsme letos zaznamenali už v březnu.