VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich: Chceme naučit lidi lovit

Plzeň – Zdeněk Pohlreich se znovu objevil v Plzni jako tvář Apetit Festivalu. Během vaření sršel vtipem, zvěstoval plzeňským fotbalistům titul a svoji kuchařskou show také opepřil jadrnými vtipy. Hvězda pořadů o tuzemské gastronomii Plzeňany pobavila a domácí kuchaře hodlá vzdělávat u televize.

20.5.2013
SDÍLEJ:

Apetit Festival v Plzni.Foto: DENÍK/Milan Říský

Apetit Festival navštěvujete pravidelně, čím si získal vaši pozornost?
Mám tyto akce rád, je dobře že z nich stává zvyk. Myslím, že jídlo si zasluhuje hodně pozornosti. Přijde sem hromada lidí, tak je to asi zajímá.

Co byste lidem doporučil mít na léto v ledničce?
Na vaření není důležité, co je v lednici, ale ve špajzu. Co si do lednice dokoupíte, je pak vás. K létu podle mě patří jednoduchá jídla. Když je teplo, lidé nehledají gastronomické výzvy. Omáčky by tedy měly vystřídat dresinky nebo ochucené oleje a samozřejmě lehká jídla, jako třeba ryby.

Momentálně připravujete nový šestidílný pořad, o čem bude?
Jelikož jsme dělali dvě řady pořadu o grilování a pak bylo grilování všude v televizi, tak jsme se rozhodli jít jiným směrem. Podívejte, vaření není o receptech. V novém pořadu nazvaném Vařte, jako šéf by měli lidí pochopit co se na hrnci a pánvi děje. Pokud vaření zvládnete technicky, tak ostatní věci na to navazují. Říká se, že jsou dva druhy lidí. Jeden vám dá najíst a druhý vás naučí lovit. My bychom byli raději, kdybychom diváky naučili lovit.

O čem budou jednotlivé díly?
Jednotlivé díly budou zaměřeny na vejce, polévky, omáčky, úpravy masa, grilování, saláty a moderní lehkou kuchyni. Mohli bychom natočit více dílů, ale nevíme, jak bude pořad pro televizi atraktivní. Tentokrát jsme chtěli točit něco trochu vzdělávacího. Schopnost udělat dobré jídlo není dána každému. Kdo se to však bude chtít naučit, může. Ale dělat to bez toho, aby vaření člověk rozuměl, není ideální. Metoda pokus omyl leze do peněz.

Opravdu je situace v tuzemských restauracích špatná, jak to ve vašich pořadech vypadá?
Pořad Ano šéfe z principu nenavštěvoval dobré restaurace. Moji známí říkají, že se situace zlepšuje, já za sebe to říct nedokážu. Musíme si uvědomit, že jediný, kdo to může změnit, jsme my konzumenti, nikoliv kuchaři. Ti vaří, co lidé chtějí. Všem musí být jasné, že hospodské menu za 69 korun žádná velká radost není. Jídlo je totiž strašně drahá věc a tolerance špatného nepovede nikdy nikam.

Dokážou Češi špatné jídlo v restauraci vrátit?
Myslím, že ano. I když občas mám pocit, že pro české lidi není důležité, co jedí, a své zájmy nebrání. To se musíme naučit. Blbé jídlo v restauraci je jako sako bez rukávů.

Na pódiu sršíte vtipem. Kde ty fóry berete?
Nemám to jako herci, co sedí doma a vymýšlejí si skeče. Mám to prostě dané. ⋌

Autor: Milan Říský

20.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Daniel Kolář z Plzně.

Vyhlídky na postup jsou příznivé, říká Daniel Kolář

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami

Plzeňský kraj - Tropické teploty dnes v Plzeňském i Karlovarském kraji vystřídají velmi silné bouřky.

Na Karlovarské se střetlo osobní auto s chodkyní. Žena v nemocnici zemřela

Plzeň - Kolem třinácté hodiny přecházela sedmasedmdesátiletá žena přechod pro chodce na tramvajovou zastávku U Družby. Na přechodu došlo k nešťastnému střetu mezi ní a osobním vozidlem Toyota Corolla.

Bartoloměj dnes rozezní zvony pro Barcelonu

Plzeň – V pátek před půl šestou hodinou večerní se Plzní ponese magický souzvuk všech pěti zvonů z věže katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky.

Plzeň očima Miroslava Valiny

Plzeň - Čtyřiapadesátiletý Miroslav Valina prožil dětství a část života v malé vesnici na Litoměřicku. Ve svých dvou letech prodělal infekční onemocnění, po kterém zůstal částečně ochrnutý. V dospívání ještě utrpěl úraz, od té doby je upoután na invalidní vozík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení