Už čtvrt roku měli Plzeňané v centru města házet odpad do podzemních kontejnerů. Ale nehází.

Šachty s prostorem pro separovaný odpad buduje na pěti místech v centru třetí městský obvod. „Vše musí být hotovo do konce srpna. Kontejnery se pak budou moci začít plnit odpadem," sliboval letos v březnu starosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD). Teď termín odsouvá na konec listopadu.

Kontejnery pod zemí v centru
Staví se ve Smetanových sadech u hotelu Slovan, na náměstí T. G. Masaryka u banky, U Zvonu, v sadech 5. května u Rooseveltova mostu a v Kovářské ulici.
Stojí více než 4,6 milionu korun, třetí obvod na stavby dostal 90procentní dotaci EU.

Proč? Důvodů je podle Neubauera víc. „Například jsme na přání společnosti Čistá Plzeň museli měnit dodavatele, aby se sjednotily technologie s kontejnery na Slovanech. Musely se proto schvalovat vícepráce. Někde musely být kontejnery posunuty s ohledem na stávající terén," vypočítává problémy Neubauer. Zmínil i výhrady památkářů, 'když dělníci narazili při hloubení šachet u Rooseveltova mostu na historické městské hradby'.

Šéf magistrátního odboru památkové péče Petr Marovič problém potvrdil. „Investor zjistil, že místo původně schválené pro podzemní kontejnery je zasíťované. Když navrhoval posunutí, upozornil jsem na městské historické hradby, které se skutečně objevily," vysvětlil Marovič. Šachta pak musela být posunuta do svahu, kde památkáři odmítli použití betonových palisád a trvali na kameni.

Podle Neubauera se posouvaly kontejnery také naproti hotelu Slovan ve Smetanových sadech. „Tam to pak výškově nevycházelo," podotýká Neubauer. Naráží tak na asi deseticentimetrový výškový rozdíl, kdy deska překrývací podzemní šachtu převyšuje terén asi o deset centimetrů, takže překáží. Vše má prý být vyřešeno ještě v listopadu.